Кметът на Пловдив: Благодаря на Бойко за стадиона!

Ще премахнем всички седящи места в сектора за гости за мача с Левски, заяви строителят на съоръжението

Спорт
14:21 - 20 Април 2023
2619
Кметът на Пловдив: Благодаря на Бойко за стадиона!

Кметът на Пловдив Здравко Димитров говори на пресконференция във връзка с откриването на стадион „Христо Ботев“.

„Дългоочакван ден за Пловдив, не само за нашата „жълта“ общественост. Беше започнат стадионът, беше замразен. Искам да изразя благодарността към господин Бойко Борисов, който осигури първото финансиране“, започна той.

„Искам да благодаря и на Илиян Филипов, на зам.-кмета. Справихме се. Няма такова друго съоръжение в държавата. Стадионът е хубав, стадионът е наш. Нека има успехи. Клубът се върна на своето родно място. Нека невероятните мигове да продължат и нашата спортна общественост да получи каквото заслужава“, продължи кметът.

„Много е важно да си го пазим. Всичко е перфектно до последния детайл. Срокът беше много кратък. Имаше ковид, войната в Украйна, това спря доставки, имаше катаклизми, които преодоляхме. Имаше вътрешна съпротива. Когато спряха оперативките в един хотел наблизо, нещата бързо потръгнаха“, завърши Здравко Димитров.

Собственикът на фирмата, която отговаря за строителството на стадион "Христо Ботев" - Илиян Филипов, говори пред медиите заедно с кмета на града Здравко Димитров и представители на Ботев Пловдив във връзка с откриването на „Колежа“.

„Няма да крия, че това беше един от най-тежките ми проекти. Оставих цялото си сърце и целия си ресурс, за да довършим това съоръжение и да е в този вид, който виждате в момента. Остават още неща за мача с Левски върху които работим, които са извън проекта, те са за сигурността на публиката. Ще премахнем всички седящи места в сектора за гости за мача с Левски, защото имам притеснение, че могат да се хвърлят седалки към терена и така целият стадион да тръгне към сектора за гости и да развалим празника“, заяви Филипов.

„Предстои подписване на анекса утре или вдругиден, чакаме решението на общинския съвет на Пловдив. Покривната конструкция на стадион и фасада ще направим. Стадионът ще бъде на 100% завършен до края на годината. Имахме много перипети през изминалите години. Когато всичко завършва добре, е добре за всички“, каза още строителят на „Колежа“.

„Работим с клуба и община по въпроса стадионът да получи 4-а категория от УЕФА. Говореше се в обществото, че в общината не се случват нещата, напротив, трябва да ви кажа, че през цялото време тя помогна. През месец ноември казах, че този стадион поне още година и половина ще се строи. Общината винаги ми е помагала да мога да работя, а без тяхната подкрепа и позволение. До края на годината цялата конструкция по фасадата ще бъде готова. Клубът инвестира собствени средства да имаме лиценз за категория 4 от УЕФА.

До момента обзавеждането, допълнителните прегради, които са по проект, както и такива, които не са. Всичко с цел за обезопасяването на нашите фенове от гостуващите. VAR системата беше извън проекта, защото той е от 2014 година. Клубът пое ангажимент за заплащането на тези неща. Най-голямата цел е Пловдив да приеме националния отбор, защото е футболен град“, заяви Илиян Филипов.