Кметът на Приморско: Негативните новини за българското Черноморие компрометираха сезона

Въпреки това общината отчита добър сезон, а след края ще продължат реализацията на всички големи проекти

Новини
22:10 - 03 Септември 2023
5133
Кметът на Приморско: Негативните новини за българското Черноморие компрометираха сезона

Цяло лято се наслушахме на негативни новини за българското Черноморие, сега в края на сезона отново има атаки. Няма как те да не дават отражение и това по някакъв начин компрометира добрия сезон, който очаквахме в началото на лятото. Това каза пред Флагман.бг кметът на община Приморско д-р Димитър Германов, който участва в награждаването на победителите от крос триатлона „Лъвско сърце“, който се проведе вчера на територията на общината.

Димитър Германов подчерта, че туристическият сезон все пак е добър. И към настоящия момент градът е пълен с туристи. А доброто време и предстоящите почивни дни дават възможност на хората да удължат ваканцията си.

„Към настоящия момент не сме направили пълен анализ, но отчитаме повишение на регистрираните през ЕСТИ системата. Това не означава, че сезонът е по-добър или лош. Туристическият сектор е сегментиран и правейки анализ, едната част от бизнеса отчита по-добър сезон, другата – не толкова. Ресторанти, заведения, къщи за гости – за тях сезонът е по-слаб и има обективни причини за това. Няма да коментирам всички нетативни новини за българското Черноморие, които дадоха отражение“, каза кметът.

Той подчерта, че културните и спортните мероприятия удължават сезона и са добра реклама за общината. Даде пример с крос триатлона „Лъвско сърце“, традиционния Оффроуд събор Приморско, фолклорните празници.

„Всички те удължават сезона с повече от една седмица. Това е в полза на бизнеса в общината. Добър подход, невероятна реклама за Приморско. Те показват природата, красотата, историята. Спортното събитие „Лъвско сърце“ например преминава през най-красивите места в Странджа, показва на участниците исторически обекти като Лъвска глава, Бегликташ. Това си е реклама за нас“, отбеляза още Германов.

Синоптиците обещават хубаво време до края на септември, така че всеки е добре дошъл в общината, за да се наслади на последните дни на лятото, както и да посети забележителностите. В община Приморско има какво да се види и в хубаво, и в лошо време, заповядайте, каза кметът.

По отношение на големите проекти, започнати през последните месеци, д-р Германов подчерта, че всички те продължават и ще бъдат реализирани.

„Тази година прикючихме първия етап на брегоукрепването на град Китен. След приключване на забраната за строителство във връзка със сезона, ще стартираме втората част. Започваме реализирането и на проекта за брегоукрепване на река Дяволска в Приморско, както и един ВиК проект, който пак е в тази зона – става въпрос за дъждовна канализация и питейна вода.

Продължаваме строителството на пътя Приморско-Китен. Започнали сме процедури за избор на изпълннител на голмия ВиК проект в село Ясна поляна.

Скоро обявяваме процедурата по избор на изпълнител и за проекта за голямто футболно игрище в училищния двор на СУ „Никола Вапцаров“. Това са по-големите проекти, регулярно си вървят и по-малките. Приключваме летния сезон и веднага се захващаме с реализирането на инфраструктурните обекти“, каза в заключение кметът на общината.