Кметът на Якоруда си поръчал служебно "Порше" за над 75 000 лева

Новини
13:00 - 28 Октомври 2020
7150
Кметът на Якоруда си поръчал служебно "Порше" за над 75 000 лева

Във времена на световна криза, пандемия и страх за утрешния ден кметът на община Якоруда Нуредин Кафелов чака доставката на ново служебно "Порше" за над 75 000 лева, съобщи регионалното издание "Струма".

Обществената поръчка е минала през търг с един-единствен кандидат – „Порше Лизинг". Колата е с електронна система за контрол на сцеплението и блокировка на диференциала, асистент при потегляне по наклон, паркинг сензори, въздушни възглавници за всички места и отделно за коленете на водача, система за разпознаване на умората, автотелефон, асиметрично делима задна облегалка, автоматично затъмняване на вътрешното и външното огледало и други екстри.

Стойността на новото служебно бижу, което все още не е пристигнало в Якоруда, е 75 743 лв. Първата вноска от 11 655 лв. без ДДС вече е платена според договора, а останалите пари ще се плащат 60 месеца /5 години/ на равни месечни вноски.

Заради лизинга фирмата ще прибере 4464 лв. от лихви. Последната вноска от 11 655 без ДДС ще бъде платена през есента на 2025 г. – до месец след изтичане на лизинговия договор. Дотогава е и гаранционният срок на автомобила.

Още през февруари Кафелов повдигна въпроса пред Общинския съвет в Якоруда за обновяване на автомобилния парк, защото използваният в момента от администрацията Volkswagen Passat е с пробег от над 500 000 км, технически неизправен, морално остарял и негоден за по-дълги пътувания. На сесия тогава градоначалникът не уточни каква точно кола търси и единствено спомена, че изборът на марката ще е между Opel, Volkswagen и Skoda.

На предстоящата сесия в сряда съветниците от крехката опозиция в Якоруда се надяват да разберат подробности за сделката, защото в крайна сметка колата ще се плаща от бюджета на общината. Не е ясно дали на заседанието ще присъства Кафелов, за да им даде разяснения, защото за 8 месеца от началото на годината до момента той е присъствал само на 2 общински сесии.