Кметица лесбийка яростно наруга върховен съдия за абортите

Лори Лайтфут открито каза това, което всички останали мислят за Кларънс Томас

Новини
09:25 - 29 Юни 2022
3528
Кметица лесбийка яростно наруга върховен съдия за абортите

Кметицата на Чикаго Лори Лайтфут не е от хората, които си премълчават, когато нещо не им харесва.

През уикенда кметицата и открита лесбийка дефилира на Чикаго Прайд, където тя произнесе страстна реч относно решението на Върховния съд от петък, с което абортите на цялата територия на САЩ бях отменени и се даде право на всеки щат индивидуално да взима решения по въпроса.

„Ние няма да живеем в свят, не в моя град, където правата ни са ни отнети или отменени“, каза Лайтфут, преди да изстреля: „Майната ти, Кларънс Томас! (приблизителен превод на ругатнята - б.р.)

Видеото от момента взриви социалните мрежи.

В съгласуваното си мнение за отмяна на делото "Роу срещу Уейд", върховният съдия Кларънс Томас каза, че Съдът трябва също така да разгледа отново делата Гризуолд, Лорънс и Обергефел, които установяват федерални защити за контрацепция, еднополови връзки и съответно еднополови бракове. Тези въпроси не са пряко решени в Конституцията на САЩ и са от компетенцията на Върховния съд да издаде тълкувателно решение.

Преди 7 години, например, съдът разреши еднополовите бракове, но не е ясно какво би станало, ако преразгледа акта си, така както това стана с "Роу срещу Уейд".

„Поради тази причина в бъдещи дела трябва да преразгледаме всички прецеденти по същество на този съд, включително Гризуолд, Лорънс и Обергефел“. Преведено на нормален език това означава всеки щат индивидуално да решава въпросите за гей браковете.

Решението на съда да отмени делото "Роу" променя почти 50-годишен прецедент, който позволява аборт до около 24 седмици от бременността.

С отмяната на конституционна защита на правото на аборт на федерално ниво всеки щат ще може да избира собствено законодателство, като 13 от най-консервативните вече имат приети силно рестриктивни нормативни актове, някои от които разрешават прекъсване на бременността единствено при заплаха за живота на майката, но не и при кръвосмешение и изнасилване.

Абортът вероятно скоро ще бъде забранен в половината щати, смятат политици и анализатори.

Решението на Върховния съд на САЩ разбуни Америка и я постави пред безпрецедентно разделение. На много места имаше демонстрации и дори президентът Джо Байдън обяви, че съдът "взема ужасяващи решения".

"Отричам се от американското си гражданство!", обяви на концерт в Лондон фронтменът на "Грийн дей" Били Джо Армстронг. Бандата е известна с левите си убеждения и критиките към десните политици в роднината си САЩ.

"Америка да го д*ха! Идвам тук! Има прекалено много глупост по света, че да се върна в това нещастно подобие на държава", обяви роденият в Калифорния Били Джо часове след като беше официално публикувано решението на Върховния съд за отмяна на предишното решение по делото "Роу срещу Уейд" от 1973 г.

Решението на Върховния съд ще доведе до поява на нелегални клиники, незаконни аборти и риск за живота на милиони жени, а от него ще пострадат най-силно бедните, които не могат да си позволят да пътуват за лечение до щати, където абортите остават разрешени.

"Грийн дей" са едни от многото, които осъдиха решението на Върховния съд. Сред музикантите шок и възмущение изказаха и Оливия Родриго, Били Айлиш, Тейлър Суифт, Фийби Роджърс и много други.

Някои от компаниите в САЩ - основно банки и технологични фирми, вече обявиха, че ще подкрепят финансово служителките си в щати, в които абортите ще бъдат или вече са забранени. Към здравните им застраховки ще бъде добавен и пакет, с който да им се изплащат разходите за аборт в щати, където това е възможно.

Подобни решения оповестиха Bank of America, Goldman Sachs, Citigroup, JPMorgan, Microsoft, Apple, Tesla, Meta, Disney, Warner Bros, Discovery, Netflix.

Според експресно проучване на CBS News 59% от американците не одобряват решението за забрана на абортите.

Самият съд е с най-ниското ниво на одобрение, откакто то се измерва. Анкета на "Галъп" от този месец сочи, че едва 25 на сто от американците имат голямо доверие в съда.

Съдиите във Върховния съд имат доживотни мандати, което значи, че крайно дясното крило още доста време ще има превес, а преразглеждане на въпроса с абортите от съда не може да се очаква.

Затова един от вариантите за демократите е да прокарат федерални закони, които да защитават фундаментални права. В момента те обаче нямат нужното мнозинство в Конгреса.

Има и няколко опции за смекчаване на ефектите от решението. Според специалиста по конституционно право от Харвард проф. Лорънс Трайб, цитиран от "Гардиън", единият от тях е Конгресът да упълномощи министерството на здравеопазването и на Агенцията по храните и лекарствата да пренебрегнат законите на щатите, където абортите са забранени.

Става дума за забраната за предписване на медикаменти, които предизвикват аборт. Те са одобрени за федерална употреба и съответно щатите не могат да спират изписването им.

Друга възможност е да се атакуват забраните на основа конституциите на отделните щати, които гарантират свобода и равенство, подобно на конституцията на САЩ. На местно ниво обаче съдиите се избират и е възможно да има по-либерални решения.