Кметове ще се избират в села с над 350 жители

Промяна в Закона предложи зам.-шефът на ВМРО Искрен Веселинов

Новини
12:06 - 10 Декември 2020
2153
Кметове ще се избират в села с над 350 жители

Жителите на села с под 350 души население останаха без право да си избират кмет. Опит това да бъде променено бе направен с промените в Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Промяна в Закона предложи зам.-шефът на ВМРО Искрен Веселинов, който искаше кметове да си избират в селата с над 100 жители.

Предложението бе подкрепено от БСП, но при гласуването от ГЕРБ се въздържаха и в крайна сметка не бе прието. Дебатите по текста обаче минаха в остър спор между ОП и БСП кой повече защитава правата на хората.

"Винаги сме искали хората в малките населени места да могат да си избират кмет, защото много общини днес се превърнаха във феодални владения", коментира Юлиян Ангелов. Според него така щяло да се помогне на общините да се демократизират, а не кметът да може да си назначава кметски наместници и, раздавайки постове на една или друга партия, да си осигурява мнозинство в Общинския съвет.

Ангелов напомни на ГЕРБ, че лично премиерът Бойко Борисов е казал, че най-добре е селата с над 100 души да могат да си избират кмет и ги призова да подкрепят предложението. След което се обърна към БСП, че ако искат този текст да мине, трябва да осигурят повече присъстващи в пленарната зала.

Искрен Веселинов напомни, че в рамките на този мандат единствено ОП са внасяли предложения в тази посока и благодарение на нас бе намалена от 500 на 350 души бройката на хората в кметствата, които могат да избират своите кметове.

"Надявам се ГЕРБ да не бламира собствения си премиер и да подкрепи нашето предложение", завърши Веселинов.

"Ако наистина искахте да помогнете на хората от малките населени места да могат да си избират сами кмета, щяхте да извиете ръцете на ГЕРБ, както го направихте с името на 24 май", скочи в отговор социалистът Георги Гьоков.

"В групата ни има болни хора, които спазват мерките, и затова не са в пленарната зала. Всички останали сме тук", обясни пък Иван Ченчев от БСП.

"Понеже говорите за болни - от началото на септември досега вашата група има над 300 уведомления да не присъствате в пленарната зала по лични причини", каза Юлиян Ангелов. И се обърна към БСП, че не ходят на работа, а си получават надниците. Той даде за пример групата на ОП, която за три месеца имала 8 отсъствия.