КНСБ: Правителството да намери 8,5 млн. лв. за лекарите!

Исканията са за увеличаване на заплатите и за намаляване броя на децата в училищата и детските градини

Новини
14:38 - 04 Март 2020
1813
КНСБ: Правителството да намери 8,5 млн. лв. за лекарите!

Правителството да намери 8,5 млн. лв., за да могат заплатите на всички медицинските специалисти в сектор „Детско и ученическо здравеопазване” да достигнат 900 лв., за това настоява КНСБ, като искането беше изложено от президента на на синдиката Пламен Димитров. 

“В този сегмент на системата здравеопазването работят около 11 000 медицински специалисти – една сериозна част от всички работещи в сектора”, посочи Димитров.

“Това, което имаме като конкретика, ще го изпратим на министър-председателя и финансовия министър още днес. Имам предварителни разговори. Надявам се, че този път чуваемостта ще бъде по-висока, и за разлика от предишните ни разговори в контекста на приемането на бюджета, сега ще имаме по-голям успех с тези допълнителни средства – да стигнат нивата, които всички искаме”, каза Димитров.

В 26 общини основната заплата за заетите в детските ясли, детските кухни и яслените групи в детските градини са от 900 до 1000 лв., същите заплати са постигнати в 31 общини в здравните кабинети в детските градини и училищата.

Например – в Благоевград заплатата е 900 лв. и за двете дейности, в благоевградската област Белица само в здравния кабинет заплатата е 900 лв.

В 40 общини заетите в сферата на детските ясли, детските кухни, и яслените групи получават заплати между 610 и 700 лв. Същата сума получават и работещите в здравните кабинети в 65 общини в страната.

Експертът в КНСБ - Гинка Василева, каза, че предлагат промяна и в Наредба, която казва, че когато има 800 деца в едно училище и 60 деца в детска градина, може да има 1 зает медицински специалист.

„Ще искаме намаляване на броя на децата в училищата и детските градини”, каза тя.