Коалиция "Хартиена бюлетина" бойкотира обсъждането на вота в електронната комисия

Разминаванията при отчитане на машинен вот миналата година били човешки грешки, отбелязват от ЦИК

Новини
20:53 - 14 Ноември 2022
2765
Коалиция "Хартиена бюлетина" бойкотира обсъждането на вота в електронната комисия

Макар именно ГЕРБ и ДПС да настояваха за извънредно заседание на Комисия по електронно управление и информационни технологии, за да се довърши общественото обсъждане на идеите за изменения на Изборния кодекс, точно те бойкотираха заседанието й и не се явиха. Председателят на комисията Калина Константинова от "Продължаваме промяната" откри срещата, като припомни, че предишния път "за 2 часа изслушахме едва 2 становища и почти едно трето становище", което наложило и необходимостта от ново заседание.

Тя подчерта, че ДПС и ГЕРБ са го поискали, а днес ги няма. Отсъстваха и двамата представители на БСП. Трите партии-поддръжници на връщането на хартиения вот имат 9 члена от общо 17 и така събориха кворума на комисията. От думите на Константинова стана ясно, че липсват и представителите на "Възраждане" и "Български възход".

"Дори да няма кворум, заседанието може да се проведе, стига да няма гласуване или да се приемат актове. Необходимо да се проведе обсъждане, да дадем думата на институциите и гражданския сектор. Преди първо четене такова обсъждане не се случи в никакъв формат", заяви Константинова и даде думата на гостите.

Светозар Колибарски, наблюдател и консултант за 2 международни организации и "Института за развитие на публичната среда" изрази задоволството от срещата, която определи като стъпка в правилната посока за нормализация на процеса по изменение на изборните правила. Според него обаче обсъждането е недостатъчно и ненавременно. Той подчерта, че измененията в изборните правила трябва да се правят не по-малко от година преди избори - това гарантира стабилност на електоралната рамка. Колибарски се обяви срещу идеята на ДБ за нови преброителни центрове.

Камелия Нейкова от ЦИК припомни становището на комисията, което бе представено пред правната в 47-ото НС, където имаше аналогичен законопроект. ЦИК продължава да смята, че ако бъде въведено алтернативно гласуване, по избор с хартия или с машина, е добре данните от хартиения вот да не се сумират от СИК с тези от машинния, като тези от машините да се отчитат въз основа на протокола от нея. Причината е, че на 4 април е имало множество технически грешки при сумиранията в СИК.

Зам.-председателят на ЦИК Емил Войнов посочи, че след изборите през юли 2021 г. комисията е извършила контролно преброяване на протоколи и е установила, че където съществуват грешки, те са следствие на неправилно записване от членове на СИК. Той даде пример "приплъзване" - вместо в едно поле преференцията е отразена в съседното. Войнов посочи, че след медийните сигнали за три секции с големи разлики между отчетените резултати от машинното гласуване и контролното преброяване на разписките през ноемврийските избори. "ЦИК изиска разписките и извърши преброяване - грешката е в СИК. На едното място вместо 10 гласа е записано 110 гласа. И в трите секции броят на контролните разписки отговаря на отчетения резултат от машинния глас", отчете Войнов.

В залата бе изчетено и становище на Обществения съвет към ЦИК, които също изразяват опасения от сложността на отчитане на резултатите при смесен вот с машина и хартия. Той настоява и преброяването да е в РИК.

Нейкова отново повтори, че ЦИК още миналата година е настояла резултатите от машинния вот да се прибавят при въвеждането в изчислителния център към РИК, а не да се затрудняват СИК, като ги пресмятат веднага.

Дебатът в залата се въртеше около преброителните центрове, предлагани от ДБ, но се оказа, че такива текстове все още не са входирани и не се разглеждаха в електронната комисия.

Повдигнаха се въпроси кой ще осигури видео наблюдението и къде ще се съхраняват после камерите. Константинова уточни, че въвеждането на видео наблюдение е било част от законопроект на "Възраждане", който обаче не мина на първо четене. Гости в залата обаче репликираха, че това може все пак да влезе преди второ четене на измененията. И предупредиха, че на много места секциите са на неподходящи места и ще е трудно техническото обезпечаване на подобен ход.

Зам.-председателят на комисията Божидар Божанов попита дали ЦИК трябва да получат достъп до класифицирана информация, предвид информацията за проверки на ДАНС на IT специалисти, обслужващи машините. Камелия Нейкова посочи, че всички, които имат достъп до склада за машините, се изпращат за проверка от МВР и ДАНС, комисията обаче няма достъп до информацията за това. Ако се направи такава законова поправка, тя ще бъде целесъобразна, добави тя.

Камелия Нейкова уточни, че от 11 012 машини само 32 са били спрени по различни причини. Нито един от гласовете не е загубен, увери тя.

Когато е имало смесено гласуване с хартии и машини, където е имало и машина, е имало допълнително възнаграждение, припомни шефката на ЦИК. Тя уточни, че при определянето на парите за членове на комисии, размерът им се съгласува с финансовото министерство. "Вече има сигнали с недоволство към определеното възнаграждение, направихме опит да бъде увеличен, но нямаше съгласие от министерството на финансите - предполагам, план-сметката е с оредлен размер и не може да се надвишава. При следващи избори подходът ни ще е същият. Може би трябва да помислим да има допълнително възнаграждение заради смесеното гласуване", добавиха от ЦИК.

Божидар Божанов си направи извод, че връщането на машините ще доведе до отлив на желаещи да са членове на СИК, както и до увеличаване на разходите заради възнагражденията им.

"Нашата битка ще е по всички възможни начини на убеждение и експертни становища да се борим за това - хартията да не се върне и да останем с машинен вот. Но ако това не се случи и има смесен, ще се постараем това да е възможно най-безболезнено и улеснено за всички институции", увери бившата вицепремиерка в края на заседанието.