Коалицията се напъва да издържи до 2023 г.

Асен Василев намекна, че избори догодина никак не са изключени

Политика
11:13 - 21 Май 2022
2957
Коалицията се напъва да издържи до 2023 г.

Управляващата коалиция си е поставила за цел да опита да удържи целостта си в рамките на тази година и от 4-годишен е скъсила хоризонта си за съшествуване на едва под 2. Това стана ясно от разкритие на вицепремиера и финансов министър Асен Василев, че предсрочни избори през 2023 г. никак не са изключени. 

"Не мисля, че тази година ще има предсрочни избори, но за догодина не е ясно", отсече Василев пред Нова телевизия. Само преди няколко дни лично премиерът Кирил Петков увери в стабилността на управленския съюз, а досега никой от коалиционните партньори на "Продължаваме промяната" не е допускал в ефир срок на годност на кабинета. 

В пространно интервю Василев готови и за инфлацията, и за спрения газ и за неблагоприятните прогнози за нестихваща инфлация. 

Прогнозата му е тя да достигне 11% до края на годината. На фона на това обаче добави, че правителството е поело твърд курс към въвеждане на еврото в България от 2024 г. 

Той не мисли, че има връщане назад към договора с "Газпром" и заяви, че всеки договор за доставка на газ от другаде излизал по-евтин от руския.