Коце, къде са парите на "Възраждане"?! Бивши съпартийци питат...

"Костадинов отказваше да отговаря къде са похарчени сумите." Какво точно се случва с парите на партията и как лидера е купил луксозната вила край Варна? Елена Гунчева и други бивши партийци разкриват детайли

Новини
23:13 - 23 Август 2022
12237
Коце, къде са парите на "Възраждане"?! Бивши съпартийци питат...

АЛЕКСАНДЪР ДЕТЕВ, "Дойче Веле"

"Парите, които влизат в партиите чрез субсидията, попадат в едни огромни черни каси. Прикрита форма на узаконена политическа корупция." Думите са на лидера на партия "Възраждане" Костадин Костадинов и са изречени преди парламентарните избори през 2017 година. Избори, на които неговата политическа партия получи 1,11% и съответно правото на субсидия.

Субсидия, която беше декларирал, че ще върне, но това така и не се случи. Бивши членове на партия "Възраждане" повдигат въпроси не само за изразходването на средствата, получени от субсидията, но и за парите от членския внос, който според тях партията събира, както и за безотчетните пари, които се полагат на депутатите и които също влизат в партийната каса.

"Личното ми мнение е, че няма как да е работил по специалността си"

След като Костадинов Костадинов си закупи луксозна вила край Варна, през 2020 г. прокуратурата започна разследване за длъжностно присвояване в особено големи размери. "С граждански договор за работа като юрисконсулт в София председателят на партията доказва доходи, за да придобие къщата в село Константиново", казва бившата депутатка от "Възраждане" Елена Гунчева. Самата тя обаче поставя под въпрос правната компетентност на Костадинов.

На сайта на партия "Възраждане" четем, че през 2011 г. Костадинов е завършил право във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Публична информация за това дали и къде е практикувал след това няма. "Знам, че Костадинов има юридическо образование", казва Гунчева. "Но личното ми мнение е, че няма как да е работил по специалността си, защото при правни въпроси в партията и парламента е показвал, че не е практикувал право."

Друга бивша членка на партия "Възраждане", която пожела анонимност, е на същото мнение. "Лично Костадинов е казвал, че повече от 300 дни в годината обикаля България - как може да бъде юрисконсулт на нещо?", пита тя. Отправихме запитване към партия "Възраждане" къде е практикувал г-н Костадинов и на коя компания е бил юрисконсулт. До публикуването на тази статия не получихме отговор.

Плащат ли членски внос във "Възраждане"?

В член 40 от Устава на ПП "Възраждане" четем: "Всеки член на ПП ВЪЗРАЖДАНЕ има следните задължения (...) Да плаща редовно членския си внос". Въпреки това в Годишния финансов отчет на партията за 2021 година, подаден пред Сметната палата, пише, че "за 2021 г. ПП "Възраждане" няма приходи от членски внос". Как е възможно това? Същия въпрос задават Елена Гунчева и други бивши членове на партията, пожелали да останат анонимни.

БСП например декларира 1 милион и 169 хиляди лева от членски внос през 2021 г., ГЕРБ - 1 милион и 53 хиляди лева, ДПС - 466 хиляди лева, ИТН - 168 хиляди лева, "Да, България" - 447 хиляди лева.

"Аз съм заплащала членски внос още когато бях кандидат за депутат от гражданската квота на партията, обикновено между 20 и 100 лева един-два пъти в месеца", казва Гунчева пред "Дойче Веле" "На всяко събрание на организацията задължително има точка за членски внос и се събира такъв", допълва тя. Но казва още, че квитанции за тези суми не се издават, поне не в пловдивската структура, на която е била член. 

"Бях в ръководството на една от структурите. Членският внос се води незадължителен, но всички дават пари, които уж се пишат в някакви тетрадки", казва пред "Дойче Веле" друг бивш член на партията, който предпочита името му да не бъде споменавано. "Само на едно събрание събрахме около 1200 лева", спомня си бившият представител на "Възраждане". 

Над 300 000 лева от парламентарната група

След като напусна партията в края на юни, Елена Гунчева обвини Костадинов, че е принудил парламентарната група да превежда на сметката на партията сумите, получени като безотчетни пари, които се полагат на депутатите за приемни, сътрудници и мероприятия в избирателния район. "Първото решение, което ни накара да подпишем Костадинов, още преди да влезем в Народното събрание, беше, че тези пари ще се превеждат по сметка на партията и тя ще решава как да се разходват", обяснява Гунчева пред "Дойче Веле". "Не съм виждала платежни документи или отчети за тези пари, нито някой ни е уведомявал как се разходват."

Eлена Гунчева разкрива смущаващи подробности относно парите на "Възраждане"

Но за каква сума става въпрос? Безотчетните пари представляват 2/3 от основните депутатски заплати - над 3200 лева на месец и общо над 300 000 лева за депутатите от "Възраждане" през целия живот на 47-ото Народно събрание, пресмята Гунчева. "Въпреки въпросите към него, Костадин Костадинов отказваше да отговаря къде са похарчени парите, както и лично ми отказа от тези пари да бъде отворена приемна за депутатите на партията в моя избирателен район", твърди бившата депутатка.

През юни Костадинов обясни, че партията е дарила 10 000лева от тези пари на семейството на Петко Хинов - член на "Възраждане", който почина след боледуване от Ковид-19 в началото на годината. 28 000 лева пък били вложени в нов тираж на безплатен учебник по родинознание. Изпратихме запитване до партия "Възраждане" за какво е използвана останалата част от събраните средства, но до публикуването на тази статия така и не получихме отговор.

"Изрично съм го питала"

Иначе партия "Възраждане" вече не декларира намерения да се отказва от субсидията, покачваща се след всички парламентарни избори в последните две години, на които партията на Костадинов получава все по-добър резултат. "Изрично съм питала Костадинов защо не се дарява субсидията. На който въпрос ми отговори, че след 2017 г. никога не е обещавал да дари субсидията и за да работи партията, трябва да има пари", казва Елена Гунчева. "Което е странно, тъй като в отчетите пред Сметна палата няма предвидени разходи нито за заплати, нито за осигуровки на служители на партията." Самата Гунчева обяснява, че работи върху подготовката на "нова лява платформа".