Кофти лесбок обърна резбата на „Междузвездни войни“

Бившата лична асистентка на сексуалния престъпник Харви Уайнстийн опропасти култовата поредица

Нещо за четене
18:30 - 09 Юни 2024
42178
Кофти лесбок обърна резбата на „Междузвездни войни“

Милиони фенове на „Междузвездни войни“ по цялото земно кълбо останаха меко казано разочаровани от това, което „Дисни“ и политическата коректност причиниха на космическата сага в множество игрални филми и сериали, вдъхновени от творческото наследство на Джордж Лукас.

Те видяха как легендарни образи като

Хан Соло и Люк Скайуокър бяха превърнати в подигравка,

а цялата митология на онази „далечна, далечна галактика“ беше взета за заложник от откровени политически активисти, преструващи се на продуценти, режисьори и сценаристи, пише dir.bg.

Новите ръководители на „Междузвездни войни“, начело с Катлийн Кенеди, която гордо провъзгласи, че „Силата е женска“, визирайки митичната „Сила“ в света на джедаите и ситите, измислени от Лукас, започнаха война срещу критичните фенове. С услужливата помощ на на корпоративните мейнстрийм медии, те организираха очерняща кампания на дългогодишните почитатели на сагата и вкараха в употреба израза „токсични фенове“.

Те пък не останаха длъжни на Холивуд и придворните му журналисти и

спукаха от гавра наистина все по-безумните творчески и PR решения на „Лукасфилм“,

озовал се също под надзора на Кенеди. И проектите се проваляха един след друг. Шефът на притежаващата „Лукасфилм“ корпорация „Дисни“ Боб Айгър обеща да се заложи на качеството.

И резултатът е... The Acolyte - новият сериал от вселената на "Междузвездни войни", който тръгна преди дни. Тази продукция преобръща обичаната митология на оригиналната трилогия и вкарва дори още повече модерна прогресивна политика в съдържанието. Създателка на сериала е бившата лична асистентка на осъдения за сексуални престъпления Харви Уайнстийн Лесли Хедлънд, която беше

промотирана в медиите като „първата куиър лесбийка,

която оглавява официално произведение с марката „Междузвездни войни“. Тя потвърди в интервю преди дни, че The Acolyte е „най-гейския“ проект от света на сагата и се впусна в обяснения за

хомосексуалните теми в „Междузвездни войни“ и романтичните чувства между роботите C-3PO и R2-D2.

Приличащият на прахосмукачка олд скуул робот R2-D2 беше описан от бившата асистентка на Харви Уайнстийн като „лесбийка“. Междувременно изплува интервю на главната актриса Аманда Стенберг, в което тя казва как

целта на един от тогавашните проекти с нейно участие била „да разплаче белите хора“.

И така, след всичко това - какво можеше да се обърка? Почитателите на оригиналната трилогия останаха отвратени, както от гаврата с елементите на първите филми в самия сериал, така и от враждебния и на практика неадекватен публичен модел на комуникация на хората, замесени във фиаското. Оценката на The Acolyte в най-големия филмов и тв сайт IMDb e 4,6 от 10, което е меко казано мизерно за престижен проект, вдъхновен от най-масово харесваната сага в историята.

Такъв резултат обикновено приляга на третокласен провал с ужасни художествени стойности, на ръба на аматьорската изцепка.

В сайта, който събира различни оценки на критици и публика Rotten Tomatoes пък се вижда драстичната разлика между нормалните хора и професионалните критици. Средното ниво на зрителско одобрение е катастрофално - 26%. Това говори за универсално отхвърляне от страна на публиката. При критиците и журналистите е обратното - над 90% одобрение.

Този контраст за пореден път демонстрира

тоталната пропаст между създаваната от медиите фалшива реалност и ситуацията на терен.

Вече почти няма дори и намек за съгласие между професионалната лаптоп класа и мъжете и жените извън прогресистко-пропагандния балон. Това не е просто показателно за трагикомичното състояние на бранда „Междузвездни войни“ в момента. Този зрелищен разлом вещае бъдещи социо-културни развития, които все по-често мотивират коментатори да говорят за „необявена гражданска война“ или "студена гражданска война" в САЩ и много страни от Западния свят.

Защото тук става въпрос за пълно незачитане на разказите за света на едната и другата група. В случая с „Междузвездни войни“ Холивудските елити и журналистите твърдят, че новият сериал е невероятен и страхотен със своето „дайвърсити“, с феминистките теми и с ЛГБТ внушенията.

А феновете на оригинала детайлно обясняват защо този продукт е пълен боклук.

Няма никакъв шанс за „златна среда“ и „сближаване“ на позициите.

А може би просто могъщата корпорация „Дисни“ не трябваше да поверява най-влиятелната екранна марка в ръцете на враждебна, но посредствена „куиър“ активистка, известна най-вече като бивша лична асистентка на Харви Уайнстийн, която не била виждала „инциденти“ през всичките четири години в служба на осъдения сексуален престъпник. Както се казва - да, добре. Очаквайте зрителските оценки за новия сериал да падат, а на критиците - да се качват. Тези „Междузвездни войни“ стават все по-граждански.