Когато гейовете се опълчиха

4-дневни бунтове в Ню Йорк поставят началото на движението за равни права

Нещо за четене
12:39 - 07 Юни 2019
4766
Когато гейовете се опълчиха

“Pride” (прайд) от английски означава гордост. В последните години думата доби популярност и с още едно значение – шествие на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните и трансполовите хора (т.нар. ЛГБТ общност; днес трансполовите хора предпочитат модерната дума трансджендър).

Първите прайд шествия се случват в началото на 70-те години и отбелязват годишнината от Стоунуолските бунтове. Постепенно тези шествия стават традиция и днес са знакови събития за ЛГБТ общността в цял свят. 

Ако на Запад прайдовете са карнавален празник и силна икономическа инжекция с милионите туристи, които привличат, на Изток, отсам пределите на някогашната Желязна завеса, както и в страните от Третия свят, прайдовете често са опръскани с кръв, инфарктни точки на сблъсъци между ЛГБТ малцинството и агресивните десни, националистически и религиозни движени.

През 60-те години полицията активно преследва хомосексуалните в Ню Йорк, които се срещат предимно на явки и в заведения, държани от мафията. Полицаите често били подкупвани от собствениците, за да предупреждават, когато е планирана хайка в някое заведение. Заловените на място в “компрометиращи” сцени на близост посетители ставали обект на арести, глоби и публично порицание, като често били информирани дори работодателите им и те губели работата си. 

Едно такова популярно места в Ню Йорк бил бар “Стоунуол Ин”, намиращ се на ул. “Кристофър Стрийт” в Грийн Вилидж. Тогава районът бил населен предимно от преселили се от провинцията хомосексуални и мъже и жени, дошли да търсят в метрополиса анонимност и социализация с други хора от общността.

4-дневни бунтове в Грийн Вилидж в края на юни 1969 г. поставят началото на движението за равни права.

В нощта на 27 срещу 28 юни 1969 г. изглеждал довереният човек на “Стоунуол Ин” в полицията им изневерил — малко след 1 часа през нощта в заведението изненадващо нахлули четирима цивилни и двама патрулиращи полицаи, придружени от детектив и инспектор. В този момент в заведението имало и четирима полицаи под прикритие. Общо — 12 души полицаи и 200 души клиенти.

Заради грубо отношение по време на ареста и отвеждането й до патрулния автомобил, една транссексуална жена оказва съпротива на полицая, който я е арестувал, и това провокира тълпата около заведението да нападне полицията с подръчни средства. Органите на реда викат подкрепление, но от околните сгради се стичат все повече хора, които предизвикват четиридневни вълнения в квартала. Участниците в размириците са хиляди.

Бунтовете в “Стоунуол” са повратна точка в движението за гей освобождение, както се нарича тогава движението за равни права. То е символ на ЛГБТ активизма в цял свят. Първата годишнина от събитието — 28 юни 1970 г., е отбелязана с първия гей прайд парад. Думата “гордост” в названието на шествието (прайд) е избрана като антоним на “срам”.

Първата годишнина от бунтовете е отбелязана с първия гей прайд парад.

Оттогава по традиция прайдовете навсякъде по света се организират през месец юни. Шествието не е затворено само за членове на ЛГБТ общността — поканени са всички. Министър-председателят на Канада Джейсън Трюдо никак не се притеснява да оглави пъстрото шествие в родината си.