Кои 9 фирми за бързи кредити мамят народа?

Актуални новини
16:10 - 30 Април 2019
16484
Кои 9 фирми за бързи кредити мамят народа?

9 фирми за бързи кредити, сред които и някои от най-популярните, които агресивно се рекламират по телевизията, продължават да нарушават законите и да изнудват заблудилите се свои клиенти. Това е причината Комисията за защита на потребителите да започне колективни дела срещу тях, съобщи БНТ. По закон, докато делото тече, медиите нямат право да съобщят имената на некоректните финансови компании.

„Най-честите нарушения на фирмите за бързи кредити са въвеждане на допълни такси, спестяване на важни условия по кредита, заблуждаваща реклама и налагане на ограничения. Според данните на КЗП, хората масово са принуждавани да плащат повече отколкото разрешава законът”, коментира председателят на комисията Димитър Маргаритов.

От КЗП припомнят, че от 2014 г. законодателството е доста рестриктивно и то не допуска сумата, която връщате по т.нар. „бърз кредит” да бъде повече от 50% върху главницата на годишна база като разход. За сериозно нарушение се счита и искането да бъде плащана лихва за целия период дори при предсрочно погасяване на заема. Въпреки това почти всички фирми го практикуват.

Шефът на КЗП Димитър Маргаритов

За последната година търсенето на бързи кредити се е увеличило с 12%, в същото време обаче намаляват необслужваните заеми, отчитат от комисията.

„Съветът ми е да не се хвърляме на първата оферта, изкушени от това, че има в рекламата някакъв посочен нулев процент, но не е съвсем ясно дали важи за целия период на кредита и на неговото издължаване”, заяви Димитър Маргаритов.

Първо, потребителите трябва да сравняват оферти, второ да изискват т.нар. европейски стандартен формуляр, който съдържа всички финансови данни за кредита и трето при съмнения за нарушения веднага да сигнализират Комисията, припомня той.

Глобите, които налага Комисията за защита на потребителите са до 30 000 лева за първо извършено нарушение и до 50 000 при повторно.

Любопитен е и друг момент - телевизиите никога до този момент не са излъчили репортаж за далаверте на фирмите за бързи кредити, въпреки че има стотици сигнали срещу тях. Вероятно причината е, че основните 3-4 компании са сред най-сериозните рекламодатели и годишно хвърлят милиони левове в големите канали. Навярно заради това топ разследващите репортери на основните медии не са чак толкова "свободни да виждат истината", ако перифразираме една от дръзките самореклами на новинарските емисии на една от телевизиите...