КОЙ беше БЪКИ БОМБАТА - рушителят на Мавзолея със 180 000 евро джобни

Едно време
22:28 - 29 Юни 2021
22579
КОЙ беше БЪКИ БОМБАТА - рушителят на Мавзолея със 180 000 евро джобни

Преди часове ни напусна емблемата на прехода Евгений Бакърджиев - проектантът от "Технострой", превърнал се в рушител на Мавзолея на Георги Димитров и критик на култа към Иван Костов. За драматичната му кариера в политиката и извън нея Lupa.bg подготви кратък очерк за своите читатели.

През 1989 година младият инженер Бакържиев става член на Българския земеделски народен съюз „Никола Петков“, част от коалицията СДС. От 1991 до 1995 година е кметски наместник на район Изгрев към Столична община. През май 1995 година е избран за ръководител на СДС - София и есента за председател на Столичния общински съвет. Ръководи предизборните кампании на Стефан Софиянски за кмет на София през 1995 година, на Петър Стоянов за президент през 1996 година.

Бакърджиев е шеф на Националния щаб на протестите и Националната стачка на Обединените демократични сили (ОДС) за сваляне правителството на Жан Виденов и БСП от власт. Председател на предизборния щаб на ОДС за парламентарните избори през 1997 година, когато Иван Костов уж беше взел властта завинаги. Избран е за народен представител в 38-о и 39-о Народно събрание.

При съставянето на правителството на Иван Костов, Евгений Бакърджиев става заместник министър-председател и министър на регионалното развитие и благоустройството. Ръководи преговорите с „Газпром“ за доставка и транзит на природен газ и беше посрещнат като герой от войната на летище "София".

Бум-бум, чао, Гошо!

Бакърджиев инициира и лично ръководи разрушаването на Мавзолея на Георги Димитров, което остана в историята със серия от взривове в центъра на София и факта, че сградата е построена по-бързо, отколкото отне да бъде съборена. Разрушаването започва на 21 август 1999 г. и е командвано лично от Бакърджиев – тогава вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройство в правителството на ОДС. Първият взрив е извършен в 14:37 часа. По-късно са извършени още три големи взрива, след което разрушаването продължава с машини. Последните отломки са извозени в късния следобед на 27 август 1999 г.

В края на 1999 г. Бакърджиев е освободен от кабинета по предложение на министър-председателя Иван Костов за структурни и персонални промени. Командира до днес отказва да говори защо отлюспи някои от най-верните си хора, като преобладаващата, но недоказана версия, е за корупция в умопомрачителни размери.Евгений така и не прости на Костов, и го наричаше "Демонът на прехода".

През ноември 2001, след двете последователни изборни загуби на СДС през същата година, Евгений открито иска оставките на ръководството на СДС. Скоро след това е изключен от СДС и основава нова партия – Български демократичен съюз „Радикали“.

Преди 12 години от дома на Бъки Бомбата, какъвто прякор Бакърджиев носеше с гордост, бяха отмъкнати 180 000 евро кеш. Бившият министър обаяви изчезналите пари за "джобни".

Евгений имаше зад гърба си два брака и по едно дете от всеки. Втората му съпруга почина от рак само на 25 години, когато той стартираше бурната си политическа кариера през 1990 г.

Интересен факт е, че върлият враг на тютюна Иван Костов лично забранява на димящия като комин Бакържиев да пуши в МС. Стегнат от железния си началник, Бъки отказва цигарите през 1999 г., но мина на пури, които димеше до последния си ден.