Кой е Коста Костов , който ще оглави новия Медицински щаб?

Белодробният специалист се изявява като журналист и писател, не признава авторитети

Общество
20:04 - 23 Март 2020
7233
Кой е Коста Костов, който ще оглави новия Медицински щаб?

Премиерът Бойко Борисов обяви, че ще назначи проф. Коста Костов за ръководител на медицинския щаб, който за разлика от Националния оперативен щаб ще се разпорежда по чисто медицинските нареждания по време на епидемията. Решението е много интересно, защото само преди дни докторът нарече политиците "мишшоци" заради предложението да се глобяват лекари, които отказват да лекуват болни от коронавирус.

Коста Костов е истинско светило в белодробните болести. При него като ръководител на белодробната клиника на Военна болница са лекувани хората с вирусен алвеолит, предизвикан от свинския грип. Професорът, който цял живот работи с бели дробове, споделя, че не виждал от седмица 4-годишната си дъщеря, защото работи много.

Костов е освен белодробен лекар е и журналист и писател. Преди десетина години той започна да издава списанието ИнСпиро, в което опитваше да съчетава въпроси на медицина с общо екзистенциални въпроси.

Като възпитаник на Бургаската английска гимназия, Костов владее повече от добре английски език и винаги е бил на ти с най-напредничавото в медицината и обществознанието. Край списание ИнСпиро се образува и интелектуален кръг, в който освен прогресивни лекари попаднаха хора като Ивайло Нойзи Цветков.