Кой е мъжът, прототип на Шрек?

Морис Тийе бил страхотен борец, говорел 4 езика и страдал от...акромегалия

Култура
19:25 - 08 Август 2020
17245
Кой е мъжът, прототип на Шрек?

Този мъж наистина прилича на Шрек, заради което мнозина днес го наричат Близнакът на Шрек. Истината обаче е, че когато той е живял, зеленото анимационно чудовище още не е било родено, а съвременните историци не се наемат да заключат категорично, че филмовият герой е прототип на този мъж, пише bg-voice.com.

Студиото, което е заснело „Шрек“, също никога не е потвърждавало, че е вдъхновено от него, когато става дума за образа на зеления канибал. Очевидно е обаче не само физическото сходство, но златното сърце, което и двамата притежават.

Той се казва Морис Тийе и е роден през 1903 г. в Уралските планини в Русия. Майка му е била учителка, а баща му – железопътен инженер, и двамата – французи.

Като малък Морис има напълно нормален външен вид и прякорът му е Ангелът заради херувимските черти на лицето му. През 1917 г. Тийе и овдовялата му майка напускат Русия заради избухването на октомврийската революция и се преместват в Реймс, Франция.

На 20 г. Морис забелязва подуване в краката, ръцете и главата и отива на лекар. Диагнозата е акромегалия – състояние, обикновено причинено от доброкачествен тумор на хипофизата, което води до абнормално разрастване на костите и удебеляване.

Тийе искал да стане адвокат, но поради заболяването си се отказал и отишъл да служи 5 години във френския флот като инженер.

През февруари 1937 г. Тийе се среща с Каролис Пожела в Сингапур – професионален борец. Той убеждава Морис да влезе в кеч бизнеса. През 1939 г. Пожела и Морис заминават за САЩ. През 1940 г. в Бостън, Масачузетс, промоутърът Пол Боузър изтласква Тийе в предните редици на кеча и му дава псевдонима „Френският ангел“.

Морис бива обявен за неудържим и непобедим за 19 последователни месеца. Тийе е световен шампион в тежка категория на AWA от май 1940-а до май 1942 г.

В резултат на неговия успех се появява цяло ято от „ангели“ от различни държави, като Пол Олафсен (Шведският ангел), който също има акромегалия.

Към 1945 г. здравето на Тийе започва да се влошава и той постепенно губи позиции и рейтинг. Последният му кеч двубой е в Сингапур на 14 февруари 1953 г.

През 1950 г. чикагският скулптор Луис Линк се сприятелява с Морис и прави поредица от негови гипсови бюстове. Единият от тях се намира в Международния музей на хирургичната наука в Чикаго.

Тийе се радвал нa изключитeлни cимпaтии oт пyбликaтa и никoй нe гo видял cъpдит или гpyб. Говорел е на 4 eзикa, блecтящo игpaeл шax и нeзaвиcимo oт външнoтo cи излъчвaнe бил бeзкpaйнo cкpoмeн и дpyжeлюбeн чoвeк.

Зa жaлocт бoлecттa yвpeдилa cepиoзнo cъpцeтo мy и нa 51-гoдишнa възpacт пoчинaл oт cъpдeчeн пpиcтъп в Чикаго. Много години по-късно той отново оживява – този път в образа на Шрек, странното същество с глуповат, груб вид – и добро сърце.