Кой е мъжът с червената барета до Илияна Йотова? (СНИМКИ)

Съпругът на вицепрезидента - известният ортопед проф. Андрей Йотов е наполовина руснак и е роден в Северна Осетия

13:35 - 22 Януари 2022
27011
Кой е мъжът с червената барета до Илияна Йотова? (СНИМКИ)

Достолепен господин с червена барета, застанал между вицепрезидента Илияна Йотова и съпругата на президента Десислава Радева, прикова тази сутрин погледите на гражданите, дошли на площад "Св. Александър Невски" и пред президентството, за да пожелаят успешен втори мандат на Румен Радев. Мъжът с алена барета, каквато носят и полицаите и военните от някои от специалните части у нас и в чужбина, всъщност е съпругът на г-жа Йотова - един от най-известните ортопед-травматолози у нас проф. Андрей Йотов. В мразовитата съботна утрин той бе съчетал алената барета и с кариран шал в червено под класическото си черно палто.

Малцина знаят, че национален консултант по ортопедия и травматология и настоящ началник на Клиниката по ортопедия и травматология в болница "Софиямед" е наполовина руснак и е роден през 1960 г. в столицата на руската кавказка република Северна Осетия - Орджоникидзе, днес градът се нарича Владикавказ. Майката на изтъкнатия лекар е осетинка, а баща му е българин. Тъй като е роден в СССР, Андрей е записан според руските стандарти и презимето му вместо с окончанието "ов" или "ев" е "ич". И в българските си документи той е записан като Андрей Маринович Йотов.

От 1932 до 1944 г., както и от 1954 до 1990 г., градът носи името Орджоникидзе в чест на съветския партиен и държавен деец от грузински произход - Григорий  Орджоникидзе, известен и като Серго Орджоникидзе. От 1944 до 1954 г. името на северноосетинската столица е Дзауджикау. Владикавказ е разположен на река Терек, на 700 m надморска височина.

Основан е през 1784 г. като крепост, защитаваща входа на Дарялската клисура – вратата към Кавказ. Името му дава императрица Екатерина II. В града са живели и творили поетите Лермонтов, Пушкин, Толстой. През 1875 г. се свързва с железопътна линия с Ростов на Дон и Баку и започва да се развива и индустриално.

Андрей Йотов завършва медицина в София през 1983 г. Започва кариерата си с работа по разпределение като всички по това време - 3 г. е участъков лекар в здравната служба в Обзор. През 1986 г. печели място за научен сътрудник в “Пирогов” и отдава на спешната болница 20 г. от живота си, като извървява пътя от научен сътрудник до началник на Клиника по ортопедия и травматология. През 2006 г. става началник на Катедрата по ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия във ВМА. През 2016 г. приема предложението да поеме ръководството на Клиниката по ортопедия и травматология в Университетската болница “Софиямед”.

Професионалните му интереси са насочени основно в областта на фрактурната и реконструктивната хирургия на таза и ацетабулума, ендопротезирането, интрамедуларната остеосинтеза, хирургията на вътреставните фрактури, онкоортопедията. Специализирал е в различни сфери на ортопедията и травматологията в реномирани центрове и болници в САЩ, Швейцария, Холандия, Великобритания, Франция, Германия, Словения и др. Лектор и инструктор в специализирани курсове у нас и в чужбина. Автор и съавтор е в над 240 научни труда, участва в 6 монографии, има над 120 публикации у нас и в чужбина. Членува в български и международни научни дружества и участва в ръководствата им.

Със съпругата му – Илияна Йотова, вицепрезидент на България, имат един син - Марин. Андрей и Илияна са женени от близо 40 години. 

Професорът е един от най-търсените лекари в България. Заради труда си Андрей Йотов взима колосалната заплата от близо 60 000 лв. месечно, твърдят запознати. Преди време медикът декларира финансовото си състояние, скътано в три банкови влога за общо 607 хиляди евро от заплати и хонорари.

А в звездния му списък с пациенти попадат политици предимно от конкурентните на съпругата му партии. Той спасява от инвалидния стол бившия министър на спорта Свилен Нейков, който заема длъжността в първия кабинет на Бойко Борисов. Николай Младенов от ГЕРБ също се доверява на професора, когато при нелеп инцидент скъса фатално мускул. Преди време знаменитият ортопед подмени колянната става на най-популярния шеф на клуба на артистите в Народния театър – Никола Антикаджиев.

Илияна и Андрей се запознали на манифестация. Тогава той бил студент, а тя все още ученичка. Известният ортопед я описва като Пипи Дългото Чорапче – рижа, на плитки, с лунички.

Вицепрезидентът пък споделя, че той винаги е бил нейната подкрепа, когато решила да се откажа от телевизията и да се захване с политика. 

"Персонално аз нямам ангажименти и протоколни задължения във връзка с дейността на съпругата ми. Разбира се, ако е неудобно да се появи някъде сама, я придружавам, но случаите, които го налагат, са редки", споделя проф. Андрей Йотов. Един от тези протоколни ангажименти обаче бе днешната церемония по официалното встъпване на президента и вицепрезидента във втория им мандат на "Дондуков" 2.

Снимки: Агнес Методиева