Кой купи "Юнион Ивкони"?

Милионерката Галя Топалова става собственик в сянка на двете най-големи автобусни компании

Икономика
18:59 - 19 Март 2019
40335
Кой купи "Юнион Ивкони"?

Един от най-големите автобусни превозвачи у нас, с пазарен дял от около 30% – „Юнион Ивкони”, е бил продаден на 15 март, миналия петък. Сделката е била финализирана на тази дата, въпреки че се е подготвяла още от миналия ноември. Официалното съобщение бе разпрането до медиите  и до Българската фондова борса, както е по закон.

Досегашният собственик „Синтетика" АД е продала автобусния превозвач „Юнион Ивкони" ООД, тъй като дружеството възнамерява да пренасочи усилията към инвестиции в недвижими имоти с далеч по-висока доходност. КЗК разреши сделката още на 1 октомври м.г. Знае се, че един от собствениците на „Юнион Ивкони” до неотдавна бе бившия депуат от ГЕРБ Ивайло Костадинов. Той прехвърли дяловете си от компанията, след като влезе в политиката, но влиянието му в сектора бе запазено, макар и неофициално. Различни медийни публикации посочват през годините като един от другите собствениците бившия депутат от ДПС Рамадан Аталай, но той отрича това.

„Юнион Ивкони" е доста голяма компания и поддържа 15 големи офиса в София и над 100 по-малки в България и Европа. Разполага със собствена автобаза, която в последните годиние доста амортизирана. Персоналът на компанията е 710 души. Към датата на уведомлението пътническите автобуси, собствени или оперирани от „Юнион Ивкони" по лизингови договори са точно 376 на брой.

Наскоро бе обявено, че двете най-големи компании за автобусни превози в България – „Юнион Ивкони" и „Груп Плюс" ще се обединят под шапката на ново дружество – „Транспект" АД. Капиталът му е 50 000 лева и е разпределен между двама акционери - Петър Господинов и Георги Атанасов. Очакванията са ефектът от обединяването да доведе до икономия на средства от заплати, осигуровки, поддържане на офиси, и покриване на паралелни линии. Неофициално в транспортния бранш се знае, че собственик на мегакомпанията е досегашния шеф на „Етап Адрес” и „Груп” Галя Топалова.

Новосформираното дружество „Транспект" АД ще обедини под покрива си два от големите играчи в сектора, като осъществи концентрация чрез придобиване на едноличен контрол върху „Юнион Ивкони" ООД и „Груп Плюс" ООД, става ясно от уведомление до КЗК. 

В последните години автобусния бранш изпадна в сериозна криза. Като основен проблем превозвачите посочват силно повишените цени на бензина, както и очерталата се мода на „споделените пътувания” – когато всички пътници си делят бензина поравно и се придвижват с колата на един от тях.

Бизнес дамата Галя Топалова е сочена за собственик на новата мегакомпания, която ще обедини двете превозвачески фирми