Кои министри си тръгват днес и кой ще ги замести

Новини
08:39 - 23 Юли 2020
6274
Кои министри си тръгват днес и кой ще ги замести

Вчера до Lupa.bg достигна информацията, че след планирания за днес Коалиционнен съвет от Министерския съвет ще си тръгне само икономическият министър Емил Караниколов. Припомняме, че преди седмица след среща с областните координатори на управляващата партия премиерът поиска оставките на финансовия министър Владислав Горанов, на МВР шефа Младен Маринов и на министъра на икономиката Емил Караниколов.

Като основен мотив за отстраняването на тримата министри от кабинета беше посочена връзката им с ДПС, за прекъсване на която са настояли областните шефове на ГЕРБ.

Обсъждането на оставките беше отложено заради участието на премиера Бойко Борисов в Европейския съвет и се очаква днес най-накрая да станат ясни смените в кабинета. До часове ще разберем дали ще е основен ремонт или козметични промени.

Обществените нагласи са за “рязане до корен”. За това настояват и хилядите протестиращи всеки ден в столицата и страната вече повече от две седмици.

Основната интрига е дали начело на кабинета ще остане досегашният премиер Бойко Борисов или ще бъде договорена неговата смяна. Въпреки че вицепремиерът Томислав Дончев вече заяви, че няма да става министър-председател, до последно неговото име се спряга за евентуален титуляр на “Дондуков” 1. Вчера изненадващо като негова конкуренция се спомена името на социалния министър Деница Сачева, а като сигурен знак, че тя ще участва в надпреварата, се посочват непрекъснатите й медийни извяи в последните дни. Тази информация лансира един от тримата водачи на масовия бунт срещу третото правителството на Бойко Борисов — проф. Велислав Минеков.

До Lupa.bg достигна информация, че ремонтът на кабинета в крайна сметка няма да е скромен и в опит да се тушира общественото напрежение, освен вече набелязаните трима, с постовете си ще се разделят поне още  половин дузина министри.

Едва ли ще е шокираща новина, ако днес с поста си се раздели правосъдният министър Данаил Кирилов. Оставката му може да бъде поискана заради постоянните му изцепки, както и коментарите му във фейсбук. След последната му подобна изява Бойко Борисов забрани на пазителя на държавния печат да пише или коментира в социалната мрежа.

Здравният министър Кирил Ананиев ще се върне във финансовото министерство, но този път като министър. На неговото място в здравното кресло се очаква да се върне д-р Мирослав Ненков, който веднъж вече беше министър в служебното правителство на Марин Райков през 2014 г.

Няма да е новина и ако министърът на култура Боил Банов напусне правителството, заради очакванията да му бъдат повдигнати обвинения заради небостъргача Ай тауър.

Министърът на туризма Николина Ангелова също ще напусне поста си заради постоянното напрежение в сектора и обвиненията, че нищо не прави за него. Заради Ковид-кризата отрасълът, който генерира немалка част от Брутния вътрешен продукт на страната, ще отчете катастрофално ниски резултати тази година. Отстраняването на Ангелкова, разбира се, няма да възстанови щетите, но поне частично ще тушира напрежението.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев може да бъде оттеглен заради разследването, което тече срещу него и съпругата му в КПКОМПИ, подшушват осведомени с държавните дела.

Вероятно с поста си ще се раздели и министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. За неин заместник се спряга името на зам.-министъра във ведомството Николай Нанков, който заемаше поста на министър на регионалното развитие и благоустройството от 4 май 2017 г. до 20 септември 2018 г., когато по настояване на премиера Бойко Борисов си подаде оставката заради тежък пътен инцидент, при който загинаха 20 души край град Своге.

Засега не е ясно кой ще си отиде от квотата на патриотите. Техен представител е министърът на околната среда и водите Емил Димитров – Ревизоро, който нищо не работи и не подписва, твърдят негови подчинени. Той е от гражданската квота на ВМРО. Факт е, че в ресора на екоминистъра — води, въздух, отпадъци, се случват най-много скандали в последните месеци.