Кои са 10-те най-млади дебютанти във Висшата лига и къде са те?

Спорт
17:17 - 20 Септември 2022
1886
Кои са 10-те най-млади дебютанти във Висшата лига и къде са те?

През изминалата седмица бе счупен рекорда за най-млад дебютант във Висшата лига, след като Итън Нванери влезе в игра за Арсенал при визитата на Брентфорд. Младият талант от школата на „артилеристите“ направи това на възраст от 15 години, 5 месеца и 28 дни.

Джак Уилшър заема 10-о място в тази класация, след като дебютира във Висшата лига на възраст от 16 години, 8 месеца и 12 дни. Англичанинът го направи през 2008 година, когато Арсенал побеждава Блекбърн Роувърс с 4:0. Контузиите обаче, попречиха на Уилшър да разгърне целия си потенциал. Англичанинът окачи бутонките през тази година на 30-годишна възраст.

Джак Робинсън е поставен под №9 в класацията. Англичанинът играе като централен защитник и прави своя дебют на 16 години, 8 месеца и 7 дни. Робинсън влиза в игра за Ливърпул през 2010 година, когато тимът завършва на равно с Хъл Сити. След напускането на мърсисайдци, той играе основно в Чемпиъншип, а в момента защитава цветовете на Шефилд Юнайтед.

Рийс Оксфор е поставен на 8-а позиция в класацията. Той дебютира във Висшата лига за Уест Хем през 2015 година, когато е на 16 години, 7 месеца и 24 дни. През цялата кампания влиза в игра за 7 мача, след това е преотстъпен в Рединг и Борусия Мьонхенгладбах. През 2018 година Оксфорд е продаден на Аугсбург, където играе и до днес 23-годишният англичанин.

Ръшън Хепбърн-Мърфи заема 7-о място в класацията. Той прави своя първи мач във Висшата лига с екипа на Астън Вила през 2015 година, когато е на 16 години, 6 месеца и 14 дни. Нападателят изигра 5 сезона и 13 мача за бирмингамци. След това е преотстъпван в отборите на Кеймбридж Юнайтед, Транмиър Роувърс и дублиращия отбор на Дарби Каунти. В момента на 24 години, Хепбърн-Мърфи играе за кипърския Пафос, за който през миналата кампания вкара 5 гола в 23 участия в местното първенство.

Джо Бакстър е поставен под №6 в класацията за най-млад дебютант. Той стъпва за пръв път на терена като професионален играч през 2008 година, когато неговият Евертън губи от Блекбърн с 2:3. Англичанинът прави своя дебют на 16 години, 6 месеца и 9 дни. Нещата в кариерата му обаче, не потръгват, той играе в ниските нива на английския футбол, а в момента той се е отказал от футбола.

№5 е Аарън Ленън, който дебютира на 16 години, 4 месеца и 7 дни. Той това с прави това с фланелката на Лийдс, при загубата на своя тим от Тотнъм с 1:2 през 2003 година. Англичанинът играе през цялата си кариера във Висшата лига за отборите на Тотнъм, Евертън и Бърнли. Към момента Ленън е на 35 години и е свободен агент.

Изи Браун заема 4-а позиция в класацията. Той прави своя дебют на 16 години, 3 месеца и 27 дни през 2013 година, когато неговият Уест Бромич губи от Уигън Атлетик с 2:3. Браун преминава и през школата на Челси, но не успява да се докаже и е освободен. Към момента той е на 25 години и е без отбор.

На трето място е Матю Бригс, който прави своя дебют на 16 години, 2 месеца и 7 дни при загубата на Фулъм от Мидълзбро с 1:3 през 2007 година. Кариерата на гаянеца обаче, не върви добре и той отдавна не играе в клуб от професионалния футбол на Англия. В момента на 31 години Бригс играе в 6-о ниво на английски футбол за Госпорт Боро.

Под №2 е поставен Харви Елиът, който дебютира с екипа на Фулъм през 2019 година, когато е на 16 години и 1 месец. В момента той играе за Ливърпул. През изминалия сезон 19-годишният вече футболист записа само 6 мача за мърсисайдци, защото лекуваше тежка контузия в крака, но през настоящата кампания е една от важните фигури за своя мениджър – Юрген Клоп.

На върха на класацията застава Итън Нванери, който освен, че се превърна в най-младият дебютант, стана и първият играч, който го прави под 16-годишна възраст.