Кои са новите звезди в „Мастършеф”?

Петър Михалчев и Силвена Роу са аут от шоуто

Нещо за четене
15:05 - 09 Юни 2023
5015
Кои са новите звезди в „Мастършеф”?

Вече тече подготовката за новия сезон на най-голямото кулинарно шоу „Мастършеф“ . Осмият сезон на предаването ще започне през есента, но журито ще е изцяло в нов състав. Зрителите занапред няма да виждат татуирания готвач Петър Михалчев, както и Силвена Роу. Както първо „Уикенд“ писа, техните договори не са подновени. На тяхно място ще виждаме шеф Илиан Кустев, познат от риалити шоуто „Фермата“, шеф Александър Таралежков и „шефът на шефовете“ Явор Сарафов.

Сезон №8 на кулинарното предаване ще предложи на зрителите „нови съставки“, вълнуващи предизвикателства и гладни за знания хоби готвачи, готови да черпят вдъхновение от най-добрите и да докажат, че са готови за титлата „Мастършеф на България“. Тази година от телевизията са били категорични, че е време за промяна, свежи лица и рестарт на хитовото шоу. Петър Михалчев е приел спокойно новината, но колоритната Роу останала доста изненадана, защото вече се подготвяла за новия сезон на предаването.

Кариерата на шеф Кустев, когото някои познават от „Фермата“, е забележителна и неслучайно той се налага като едно от големите имена в кулинарията у нас и по света. Като дете мечтае да стане футболист, но любопитството го отвежда в кухнята. Днес вече готви за държавници от ранга на турския президент Реджеп Ердоган и крал Чарлз III, както и за звезди от шоубизнеса като актьора Брад Пит. Професионалният път на Кустев е изпълнен с вълнуващи срещи и много работа. Той получава изключителна „шлифовка“ в 5-звездния хотел „Риц“ в Лондон, където става част от екипа на легендарния шеф Джон Уилямс. През 2016 г. животът го отвежда в Париж, където работи в ресторанти с три звезди „Мишлен”. Там има възможност да практикува рамо до рамо с ненадминатите шеф Пиер Ганьер и Яник Алено, известен като „бога на сосовете” в днешната модерна френска кулинария. За своите 26 години професионален опит Илиан е консултирал и ръководил редица престижни ресторанти и вериги в България. Към момента той е кулинарен консултант и партньор във фирма, чиято дейност е насочена към търговия основно с млечни продукти. Шеф Кустев има славата на кулинарен експериментатор, чиниите му се отличават с изтънчен вкус, а в тях присъстват най-различни продукти.

Шеф Кустев

Александър Таралежков е роден в София, но още много млад става гражданин на света. Едва навършил пълнолетие се озовава в Лондон, където завършва специалност „Продуктов дизайн“ във висшето училище по изкуства „Централ Сент Мартинс”. Познанството на Александър с Каликста Киландър, която зарежда с продукцията си лондонски ресторанти, оставя силен отпечатък в младия творец. Таралежков започва да готви в нейните програми, а няколко месеца по-късно се установява на крайбрежието на Кент, където и в момента развива кулинарната си практика. В началото на 2021 г. Александър създава „Долма бар” – място, което се отличава с оригинална ресторантска концепция и бързо се утвърждава като любимо на кулинарните критици и местните гости. Това провокира интереса на световния частен членски клуб „Сохо хаус” през 2022 г. В момента Таралежков споделя рецепти за публикации на авторитетния в. „Гардиън“ и работи активно върху първата си готварска книга, вдъхновена от кулинарната му философия и характерния му почерк, продиктуван от балканската кухня.

Александър Таралежков
Явор Сарафов завършва право, но бързо вижда, че няма да се занимава с правосъдие, а с храна. В казармата животът го среща с шеф Виктор Ангелов, а близкото приятелство прераства в партньорство в ресторант, а впоследствие и във верига заведения за бързо хранене. Сега работното ежедневие на Сарафов се разпределя между ресторанти, управление на имоти и инвестиции. Освен усет за бизнеса, Явор има силно развит нюх на кулинарен експерт и критик, а кулинарните пътешествия са негова страст. Той обича да готви и експериментира в кухнята, където има завидни умения. За себе си твърди, че обича да опитва нови и различни неща – от улична храна до гурме кухня, независимо къде и кога се намира. Освен кулинарен любител и успешен ресторантьор, Явор е и страстен познавач на виното. За него то е море, в което с удоволствие открива нови вкусове, сортове и технологии.