Кои са скритите фаворити на Евро 2024?

Представяме ви пет отбора, които могат да поднесат изненада и да грабнат трофея на Европейското в Германия

Евро 2024
13:45 - 19 Февруари 2024
2479
Кои са скритите фаворити на Евро 2024?

Евро 2024, на което България отново няма да участва, чука на вратата. В средата на юни отборите ще се вкопчат в битка за отличието и короната на Стария континент, а надпреварата ще продължи точно месец.

Кои са скритите фаворити, които при добро стечение на обстоятелствата, са способни да объркат сметките на големите и да се окичат със златните медали?

В следващите редове ще откриете пет отбора, които биха могли да надминат очакванията на турнира в Германия и да триумфират с европейската титла.

1. Белгия

Тимът претърпя истинско фиаско на зимния Мондиал в Катар, а още преди началото на турнира звездата Кевин Де Бройне отсече, че повечето му съотборници са прекалено стари. Раздорите в съблекалнята резонирахa напълно със срамното отпадане още в груповата фаза и купищата пропуски от страна на Ромелу Лукаку.

Лукаку, отново здрав и във форма, се преобрази в евроквалификациите и заби цели 14 гола, а той и съотборниците му се сдобиха без проблеми с визата за Германия. Новият селекционер Доменико Тедеско се справя отлично със задачата да обнови отбора, който е без загуба след провала в Катар и последвалата раздяла с Роберто Мартинес.

2. Нидерландия

Тимът от Ниската земя беше далеч от класата на Франция в двата мача помежду им в пресявките. Медиите в страната дори започнаха да се питат дали връщането на старши-треньора Роналд Куман на кормилото е било добра идея.

Куман обаче изпълни основната си задача, а именно да класира тима на финалите, където всичко може да се случи. "Лалелата" ще се нуждаят от късмет да грабнат европейската корона, но те имат и отлично качество в редиците си. Коди Гапко беше блестящ на Световното в Катар, Шави Симонс е един от най-талантливите играчи в Европа, а Върджил ван Дайк отново е на познатото извънземно ниво.

3. Италия

Действащият първенец Италия отново имаше немалко проблеми в квалификациите, но успя да се добере до заветната квота. "Адзурите" бяха разтърсени от решението на Роберто Манчини да напусне треньорския пост, но местната федерация имаше късмет, тъй като Лучано Спалети се съгласи да поеме юздите.

Спалети има доста работа за вършене до началото на финалите, но той вече е доказвал шампионския си манталитет с Наполи. Спецът не е лишен и от качествени единици в състава си, след като може да разчита на имена като Николо Барела, Федерико Киеза, Федерико Димарко и Алесандро Бастони.

4. Дания

"Червения динамит" надмина всички очаквания с 1/2-финала на предишното Европейско, но се сгромоляса в Катар, където взе само точка и отбеляза един-единствен гол. Четата на Каспер Хюлманд си оправи самочувствието в евроквалификациите, където попадна в доста лесна група, която прескочи без особени трудности.

"Червения динамит" отново имаше късмет в жребия за груповата фаза на финалите в Германия и би трябвало да се справи със съпротивата на Словения и Сърбия в борбата за второто място в своя поток, в който изявен фаворит е Англия. Ако скандинавците успеят да наберат инерция в първата фаза на турнира, ще бъдат трудни за спиране в елиминациите.

5. Хърватия

Тимът на "ватрените" изпадна в трудна ситуация в квалификациите след последователните поражения от Турция и Уелс. Златко Далич и компания обаче показаха характер и след победите над Латвия и Армения в последните два кръга се добраха до второто място в група D.

"Шахматистите" отново ще гонят паметно представяне на най-голямата сцена, но доказаните бойци в отбора вече понатрупаха годинки и не е ясно докъде ще им стигнат силите. Освен това Далич и сие вероятно ще трябва да се потрудят доста, за да се класират за елиминациите в Германия, след като попаднаха в "групата на смъртта" заедно с Испания и Италия.