Кой ще е шеф на парламента - Мая, Татяна или Ива?

И трите дами са юристки, в 44-о Народно събрание нямаше нито един

Новини
12:18 - 12 Април 2021
4437
Кой ще е шеф на парламента - Мая, Татяна или Ива?

Битка между три амбициозни политически фурии се очертава за големия пост - председател на парламента. И трите са видни юристки, с опит в парламентаризма - това са Ива Митева от “Има такъв народ”, Татяна Дончева и Мая Манолова от “Изправи се! Мутри вън!”. Така отново начело на Народното събрание ще застане правист, след като в ръководството на 44-ото НС нямаше нито един. Това сочат предварителните проучвания сред нагласите на основните политически сили в 45-ото народно събрание.

Председателят на парламента трябва да бъде избран на първото заседание на новите депутати. Плановете на президента Румен Радев са да го свика за 15 април.

Традиция е председателят на НС да се излъчва от най-голямата парламентарна група. ГЕРБ обаче е в изолация и вариантът нейна кандидатура да бъде подкрепена от останалите групи е минимален. Въпреки това се спряга отново името на Караянчева.

По-големи са шансовете следващият председател на Народното събрание да бъде посочен от “Има такъв народ”. А в партията на Слави Трифонов се твърди, че перфектният човек за поста е Ива Митева Йорданова-Рупчева. Тя познава в детайли работата на парламента, тъй като работи отдавна в администрацията му.

Ива Митева е юрист и дълги години беше сътрудник на правната комисия, а в момента е директор на Дирекция “Законодателна дейност и право на ЕС” на НС. Тя е участвала в писането на всички парламентарни правилници в последните мандати и е наясно с процедурите в работата. През нея са минали всички основни закони в държавата през последните години. Бе дясна ръка на депутатите в изработването на промените в изборното законодателство в не един парламент. Народни представители със стаж дори припомнят как като шеф на правната комисия Данаил Кирилов се обръщал с респект към нея с “директор Митева”.

Сега Ива Митева става депутат от “Има такъв народ”. Влиза втора от столичния 23-и МИР, където водач е проф. Андрей Чорбанов. Тъй като през годините е работила добре с депутати от всички парламентарни групи, при това не само от правната комисия, се очаква кандидатурата ѝ, ако наистина бъде издигната, да събере подкрепа.

Дни преди старта на новото Народно събрание в групите вече вървят разговори и за номинациите за представители в парламентарното ръководство. Досега винаги всички групи са имали зам.-председатели на НС. Дори и да излъчи председател, “Има такъв народ” има право и на заместник.

Номинацията на “Изправи се! Мутри вън!” пък ще зависи и от разпределението на постовете в бъдещата им парламентарна група - ако я оглави Манолова, тогава на председателската трибуна като зам.-шеф на НС се очаква да седне Дончева.

Завъртя се и името на Мария Капон от ЕНП, която също се завръща в парламента от тази коалиция.

Все още не е ясно дали от ГЕРБ ще предложат за поста Караянчева, или ще предпочетат ново лице. В БСП отново се спряга името на Кристиан Вигенин, който заемаше поста и в предишния мандат. От ДПС в предишния мандат бе Нигяр Джафер, но е възможно сега да издигнат друг. В “Демократична България” също има политици с опит като Атанас Атанасов и Христо Иванов, но може и ново лице да бъде предложено за ръководството на НС.