Кой ще си сложи "главата в торбата" за кабинет на ГЕРБ?

Само ПП-ДБ и Костя отрязаха 100% Бойко, ДПС, БСП и ИТН стъпват на пръсти

Новини
14:55 - 03 Май 2023
5927
Кой ще си сложи "главата в торбата" за кабинет на ГЕРБ?

След окончателния разрив на ГЕРБ с „Промяната” и яростта на Бойко Борисов, който отсъди, че ПП са взривили преговорите, след като прекалиха с капризите, първата политическа сила е готова да предложи кабинет на малцинството. Според анализатори, които предрекоха веднага след изборите, че Борисов в крайна сметка ще сглоби управление с ДПС, БСП и ИТН, нещата на първо четене изглежда тръгват в тази посока.

Възможно ли е ГЕРБ отново няма да се озоват в изолация, подобно на яловата ситуация при предишни избори, когато никой не пожела да им даде рамо, дори в ролята им на победители. Все още няма ясен сигнал от никого, че би застанал зад правителство с първия мандат, и то на малцинството, което я има живот няколко месеца, я не.  

Засега е пределно ясно, че ПП-ДБ ще бъдат против правителство с първия мандат, което над 100 пъти вече беше артикулирано от тях по всички възможни телевизии, както и заявено директно към победителя на изборите.

Въпреки че Борисов е много внимателен и дружелюбен към Костадин Костадинов, днес, след като ГЕРБ и ПП-ДБ „разтуриха седенката” окончателно, Костя и днес в прав текст отсече, че няма да подкрепи негов кабинет. И повтори старата мантра, че „Възраждане” няма как да даде гласа си за правителство на Борисов и са готови със собствен кабинет.

От ДПС пипат с кадифени ръкавици, като Мустафа Карадайъ даде знак, че Движението е готово на разговори с всички в името на редовно правителство, но подчерта, че ако „Промяната” ги поканят на разговори за кабинет с втори мандат, ще се отзоват. Макар да звучи като склонност към подкрепа за втория на изборите, но и това остава отворен въпрос, умуват над поведението на ДПС политолозите.

Как ще се извърти Корнелия Нинова, която открай време се демонстрираше като остър опонент на ГЕРБ и Борисов? Евентуално в името на „националното спасение” би могла да аргументира подкрепа за отколешния си враг. Ако соцлидерката се договори с ДПС и ИТН, със сигурност може да преглътне старата вражда и да предложи депутатите си в името на редовен кабинет и тогава нещата ще се случат, както шефът на ГЕРБ ги е намислил.

Борисов бе доста мек към Слави Трифонов още при сформирането на парламента, дори го поздрави, че отново е върнал депутатите си в Народното събрание. Подкрепа от негова страна обаче ще му осигури едва 10-ина човека.

Доста любопитна е ситуацията с ДБ, които впечатлиха избирателите със странно мълчание, докато разговорите с ГЕРБ вряха и кипяха, но така и не се чу нахъсено „Няма да подкрепим ГЕРБ”, макар да са в коалиция с „Промяната”. 

Христо Иванов изглежда има желание да поощри ГЕРБ, предвид стоплилите се отношения с Борисов, но в контекста на задаващите се местни избори едва ли ще си позволи такъв лукс, каквото и да му е обещано от старото началство. Иначе Борисов бе склонен да подкрепи кабинет на ПП-ДБ при приемлив състав тъкмо с премиер Иванов, но Десислава Атанасова бързо се намеси и отсече, че ГЕРБ не са обсъждали вариант за подкрепа начело с лидера на ДБ.

Дали сега, или след следващи избори, ГЕРБ ще осъществи управление с ДПС, БСП и ИТН, прогнозираха топ анализатори още в началото на април. Предстои съвсем скоро да стане ясно дали точно тази формулата ще сработи.   

Снимка: Агнес Методиева