Кой си ти, Джон Малкович?

10 любопитни факта за холивудската звезда

Култура
16:15 - 25 Януари 2023
10160
Кой си ти, Джон Малкович?

Българските зрители за първи път ще имат шанса да видят холивудската звезда Джон Малкович на живо на сцената на Народния театър - или поне онези, които успеят да си купят билети за това безспорно голямо удоволствие, което за някои се оказва и доста скъпо.

Почитателите на световноизвестния американски актьор ще трябва да отделят значителна сума от бюджета си, за да имат възможността да го видят в спектакъла „В самотата на памуковите полета“, където той си партнира с една от най-известните литовски актриси - Ингеборга Дапкунайте. Несъмнено постановката е дългоочаквана и голям интерес към нея имат както любителите на театъра, така и киноманите.

Някои от желаещите да гледат пиесата обаче вече са разочаровани, а основната причина за това са цените на самите билети, които от днес са в продажба. Цените са в диапазон от 50 до 400 лв., като те ще бъдат разделени в осем категории. Високите нива са по 250, 350 и 400 лв. Впрочем билетите свършиха за час.

Джон Малкович е шантавият хамелеон на съвременното кино. Загадъчен, и ексцентричен до мозъка на костите си, той се отличава от всички останали актьори в Холивуд.

Подбира внимателно образите, в които влиза, и предпочита тези на смахнатите, неразбраните, психарите, злодеите. Говори френски, пее оперни арии и умее да свири на тромбон, саксофон и китара.

Единственият лош навик, с който не успява да се пребори, е пушенето. А ние сме пристрастени към филмите, в които играе и ви разкриваме по-любопитните моменти от живота му в следващите редове...

1. Корените

Малкович има славянски предци. Баба му и дядо му по бащина линия са хърватски имигранти от Озал, а от страна на майка му корените му са английски, шотландски, френски, немски, сръбски и черногорски.

2. Родителите

Бащата на Джон – Даниел Леон Малкович, е бивш парашутист, редактор на вестник и на природозащитно списание. Майка му – Джо Ан, е собственик на градския вестник, издател и редактор.

3. Раждането

Джон Гавин Малкович е роден на 9 декември 1953 година в град Кристофър, щата Илинойс. Има три по-малки сестри – Аманда, Ребека и Мелиса и един по-голям брат – Дани. В детството си е тормозен от баща си и брат си, но не таи лоши чувства към тях.

4. Теглото

Едва 16-годишен бъдещият актьор тежи 102 килограма. Това му носи гадния прякор “Piggy” (Прасчо) и редица подигравки от другите деца. След странна диета губи около 30 килограма.

Яде единствено желирани бонбони в продължение на 4 месеца. На петия месец започва да добавя и плодове.

5. Мечти и реализация

Мечтата му като дете е доста далеч от актьорското майсторство. Малкович мечтае да играе бейзбол и да бъде професионален питчър. Но се влюбва в момиче от училищната театрална трупа и рязко сменя приоритетите си. Взима участие и в хора за църковни песни, с който пее в църкви и на обществени събития.

6. Университетът

След като завършва гимназия, започва да учи екология. Разбира, че тази специалност не е за него и се прехвърля в Илинойския държавен университет със специалност Актьорско майсторство.

Не се задържа и там, защото му заявяват, че не би могъл да има кариера като актьор.

На 4 април 2005 година, десет години след прекъсването на образованието си, Малкович изнася реч в Илинойския държавен университет, а ръководството му поднася “извиненията” си за миналото с бакалавърска диплома по театрално изкуство.

7. Професиите

За да се изхранва, преди да добие световна слава, работи в магазин за офис консумативи, продава яйчени рулца, боядисва къщи в мексиканска ландшафтна компания. Дори е шофьор на училищен автобус и често впечатлява децата, декламирайки им интересни откъси от Ницше и Шпенглер.

8. Жените

През 1982 години се жени за актрисата Глен Хедли, но се развеждат след шест години. Причина за разпадането на брака им е аферата на Малкович с Мишел Пфайфър. Двамата се запознават на снимачната площадка на филма “Опасни връзки”, а връзката им е наистина опасна, но трае твърде кратко. През 1989 година актьорът заживява с Николета Пейран – специалистка по азиатските култури, с която се запознава на снимките на филма “Под небесния покров”. Тогава тя е асистентка на знаменития режисьор Бернардо Бертолучи. Джон и Николета имат две деца – Амандин и Лоури.

9. Модата

През 2002 година Малкович създава своя собствена модна компания. Започва да се занимава с дизайнерство, защото това му доставя удоволствие, но не мисли да се отказва от актьорството.

Той е убеден, че единственото, което остава, е стилът и затова държи той да е разпознаваем и уникален.

Дрехите му са създадени за съвременния денди, който е добре облечен, никога посредствен и с подчертан вкус към детайлите. Дрехите се произвеждат в Италия с изключение на денима, който идва от Япония. Актьорът се занимава изцяло с проектирането на дрехите, както и с голяма част и от продажбите, като директно преговаря с дистрибутори, молове и бутици.

10. Пирамидата

През 2008 година губи всичките си спестявания, защото ги инвестира в бизнеса на Бърни Мадоф.

Бизнесът обаче се оказва финансова пирамида, а Малкович се озовава на прага на фалита.

Завежда дело за 2,2 милиона долара срещу Мадоф, но решението на съда е той да му изплати само 670 хиляди долара. След случилото се, актьорът променя драстично начина си на живот и започва да гледа доста по-философски на житейските перипетии.