Кой заложи бомбата с ваксините?

Новини
14:55 - 24 Май 2021
13834
Кой заложи бомбата с ваксините?

Ако не постигнем заветните 70% от имунизирани срещу коронавирус, има опасност индивидуалните сертификати за ваксинация да се окажат непотребни за пътуване из Европа наесен. Това прогнозира Петър Ганев от Института за пазарна икономика пред Forbes Bulgaria.  

Пред ваксинационния процес у нас има няколко заложени мини. Първата е, че груби грешки в планирането доведоха до липса на препарати и забава на инициативата, когато към нея имаше най-голям интерес – в пика на втората и третата вълна от COVID-19. Благодарение на солидарността на европейските партньори и механизма за компенсация на страните, объркали заявените бройки, в момента наличности има, но се очертава друг проблем - подценяването на въпроса с ваксинацията на възрастните хора, заложен от правителството на Бойко Борисов. 

Данните от последните седмици сочат, че бавната ваксинация у нас не се дължи само на липсата на ваксини в началото. Темповете на ваксинация са отчайващи, а желаещите за имунизация също вървят към изчерпване. Според Петър Ганев, ако вземем предвид всички поставени дози и каква част от населението е напълно ваксинирано, сметките показват, че едва 750 хиляди души са обхванати от кампанията до момента. За да имаме добра защита до края на лятото, ще се наложи да поставяме поне по 32 хиляди игли на ден, без да броим вторите дози.  

Не е трудно да се забележи липсата на план и организация като основен проблем предвид честата смяна на приоритети. Ако повечето страни започнаха имунизационните си кампании с хората над 80-годишна възраст и се справиха със заложените цели, то ние се намираме далеч от тях.   

Този път честта за вземане на по-сериозна позиция по въпроса се пада на служебния кабинет, тъй като това, което ще се случи само в идните 2 месеца, ще бъде решаващо не само за щита ни през есенно-зимния сезон, но и за рестрикциите, които Европа ще налага за пътуване спрямо българите. Ако не достигнем пълна ваксинация на 4 милиона души, рискуваме да изпълним само наполовина заложената цел и да се озовем в листи, които ще ограничат мобилността ни. Топката е в ръцете на временно управляващите. За да избегнем провала на имунизационната кампания, са нужни политически решения и поемане на отговорност.