Коко Гоф на първи път на финал от Големия шлем, ще спори за титлата с Швьонтек

Спорт
11:20 - 03 Юни 2022
3053
Коко Гоф на първи път на финал от Големия шлем, ще спори за титлата с Швьонтек

Американската тийнейджърка Коко Гоф срази с 6:3, 6:1 италианката Мартина Тревизан, за да се класира на финал на турнира от "Големия шлем" "Ролан Гарос". По този начин тенисистката от САЩ стана най-младата финалистка в Париж от 21 години насам и ще спори за титлата с водачката в световната ранглиста Ига Швьонтек.

18-годишната Коко Гоф до момента е тотално непознато лице на "Големия шлем", тъй като днешното й участие беше първо на полуфинал. В момента тя стана и най-младата финалистка на турнир от "Шлема" от 18 години насам.

Коко Гоф нанесе своя удар в началото на всеки сет, когато направи своите пробиви. Американката удари за 2:1, макар след това разменените пробиви да спряха чак при 4:3. Във втория сет тя поведе с 3:1 в маратонски гейм, който продължи 14 минути. Три пъти Тревизан спасяваше точката за пробив, но накрая от четвърти опит американката се зарадва, а след това нанесе и решаващ удар за 5:1.

28-годишната Тревизан остава финалистката с най-ниска позиция в ранглистата в цялата история на турнира. Тя определено нямаше съпротивителни сили за повече от сет, като се наложи дори да взима и медицински таймаут. В средата на втория сет нейните непредизвикани грешки стигнаха до 35.

Водачката в световната ранглиста при жените Ига Швьонтек достигна за втори път в кариерата си до финала на “Ролан Гарос”. Полякинята стори това по възможно най-убедителния начин, след като разгроми Дария Касаткина с 6:2, 6:1 за малко над един час игра на централния корт в Париж.

По този начин Швьонтек записа 34-ата си последователна победа в женския тур и се устремява към втори пореден триумф на “Ролан Гарос”, след като спечели единствения си трофей досега от “Шлема” във френската столица през 2020-а.

Швьонтек не срещна особени проблеми със съпротивата на Касаткина, пробивайки я в рамките на три пъти в първия сет, печелейки го с категоричното 6:2. Идентична бе ситуацията във втората част, в която полякинята взе пет поредни гейма и довърши започнатото, за да си заслужи класирането на втори финал в “Шлема”.

Швьонтек записа 22 печеливши удара и само 13 грешки на сметката си срещу едва 10 уинъра и 24 грешки от страна на Касаткина. И двете се поздравиха с висок процент вкаран първи сервис - 70% срещу 71%, но световната №1 имаше сериозно преимущество на първо и второ подаване - 79% срещу 44% на първи сервис и 58% срещу 21% на втори.

По този начин Швьонтек ще се бори за шестата си поредна титла през настоящия сезон, след като триумфира на турнирите в Доха, Индиън Уелс, Маями, Щутгарт и Рим. Тя няма загуба на сметката си от 16 февруари, когато бе победена в три сета от Йелена Остапенко.