Кол центрове мътят водата - дават високи заплати на младите

След това новобранците искат още по-добри възнаграждения, а нямат квалификация, твърди проучване

Новини
16:12 - 11 Септември 2019
10959
Кол центрове мътят водата - дават високи заплати на младите

В последните години се натъкваме все повече на един факт - младите, които сега започват да работят, искат високи заплати, без да имат нужната квалификация и ден стаж. Проучване сред фирмите показва, че начинаещите искат минимум 1000 лева заплата, което няма как да се получи към днешна дата.

Оказа се, че повечето кандидати, които търсят работа, не са навити да бачкат, ако заплащането не е минимум 1200 лв.

"Има доста случаи, в които кандидатите отказват предложение под тази сума, дори някои искат поне 1500", споделят експерти.

Най-честите пазарлъци били от новобранците, които имат дипломи по „Финанси“ и „Икономика“.

Със сигурност ги заблуждават средните заплати в тези сфери, които варират от порядъка на 1600-1800 лв.

Практиката показва, че част от работодателите склоняват новаците с предложение за поетапно увеличение на възнаграждението. Само един от десет кандидати обаче успява да впечатли потенциалния си началник така, че да получи обещание за по-висока заплата.

Младежите най-често се насочват в началато към кол центрове, където заплащанията са добри, а работата никак не е малко - между 8 и 12 часа на ден. В последствие те продължават с търсенето, докато си намерят нещо по-реномирано и търсят по-високи възнаграждения.

"Заплатите в кол центровете са високи, което допълнително заблуждава и разглезва младежите. те си мислят, че навсякъде се взимат такива пари, но изискванията и нужните квалификации навсякъде са различни. Те си казват, че щом в кол център могат да получават 1500 лева, примерно, защо да не взимат толкова, че и повече в реномирани фирми. И това в последствие затруднява подбора на другите фирми, а младите, разочаровани от това, се насочват към чужбина", твърдят анализаторите.