Колко депутати би вкарал Слави в парламента, ако изборите са днес?

"Няма такава държава" вече е 4-а политическа сила у нас, но подкрепата й може още много да нараства

Новини
12:57 - 22 Ноември 2019
5986
Колко депутати би вкарал Слави в парламента, ако изборите са днес?

Ако изборите бяха днес, партията на Слави Трифонов щеше да е четвърта политическа сила у нас. Над половината българи обаче са на мнение, че няма необходимост от предсрочни парламентарни избори. Това показват данните от националното представително проучване на "Тренд", проведено между 7 и 15 ноември сред 1008 души в страната. По-рано днес Lupa.bg съобщи за изследването.

ГЕРБ продължава да държи лидерството с 23,8%, но увеличава дистанцията с основния си опонент БСП (18,4%). Третото място е запазено за ДПС с 6,9%. Новият политически проект на Слави Трифонов „Няма такава държава“ се нарежда на четвърто място с 5,1%. Това би й гарантирало между 18 и 26 депутати в зависимост от преразпределението по мандати и броя на гласувалите.

Според социолози, до които Lupa.bg се допита, високите първоначални резултати за "Няма такава държава" означават, че в разгара на предизборна кампания партията на Трифонов би увеличила чувствително резултата си и на практика би могла да измести ДПС, превръщайки се в третата политическа сила. По време на кампания се очаква движението на Слави да достигне дори 15-16%, смятат социолози. Това означава между 52 и 60 депутата в Народното събрание.

ВМРО и "Демократична България" също биха прескочили парламентарната бариера, тъй като събират подкрепа съответно от 3,4 и 3,1% от всички интервюирани, което при преизчисление само сред гласуващите би било над 4%.

Графика на проучването на "Тренд"