Колко пари спечели атлетът, пробягал маратон под 2 часа? (ГАЛЕРИЯ)

34-годишният Елиуд Кипчоге взима премия от над $1 милион и кола, за феноменалния рекорд му помагаха 41 "зайци"

Спорт
09:15 - 13 Октомври 2019
5065
Колко пари спечели атлетът, пробягал маратон под 2 часа? (ГАЛЕРИЯ)

В събота във виенския парк „Пратер“ 34-годишният кениец Елиуд Кипчоге стана първият човек в историята, пробягал класическата маратонска дистанция от 42 км и 195 м за по-малко от 2 часа – 1,59:40 часа е точното време. "Чувствам се сякаш съм стъпил на Луната", каза сред подвига си олимпийският шампион на дистанцията от Рио и световен шампион на 5000 м. Заради това той пропусна както световното първенство в Доха, така и маратона в Берлин.

Постижението от Виена не може да се зачита за официален световен рекорд, тъй като за него Кипчоге получи помощ от огромен екип, който работеше само за него. Официалният световен рекорд е негов – 2,01:39 ч., регистриран в Берлин през 2018 г.


Във Виена 41 бяха само лекоатлетите, наети за негови "зайци“ - състезатели от световна класа, които да му цепят въздуха и поддържат високо темпо за рекорд, и които го пазеха от вятъра и от въздушните завихряния, предава Канал 3.


Те се сменяха да го ескортират щафетно през десетина минути във формации по 7 души – петима пред Кипчоге във V-образна формация намаляваха въздушното съпротивления за екипирания в бяло кениец, двама зад него да обират турбуленцията, за да бяга той в максимално защитена среда.


Асистенти с колела му подаваха туби с вода и течности при поискване, автомобил пред групата излъчваше зелен лазерен лъч, който им показваше върху асфалта отметката за нужното за рекорда темпо – по 2:50 минути средно на километър.

 

Накрая Кипчоге увенча усилията и труда на всички, като изпълни целта – да стимулира хората да търсят предизвикателства и да преодоляват уж непреодолими граници, в случая бариерата от 2 часа в маратона.

 
За бягането си Кипчоге получи премия от един милион долара само от организатора на събитието – британския милиардер Джим Ратклиф, собственик на химическия гигант "Инеос“. Отделно от бонуса, Ратклиф кихна още 15 милиона паунда за цялостната организация на шоуто, в което на Кипчоге помагаха над 100 души, освен бегачите.


Ратклиф, чиято фирма е един от най-големите световни производители на пластмаси, притежава също и футболен клуб (френския Ница) и колоездачния супертим с името на компанията му, като във Виена бе и неговият лидер Крис Фрум, възстановяващ се от тежка контузия.


Поне още 100 000 долара ще дойдат за Кипчоге от личния му спонсор и доставчик на екипировка Nike, осигурил и специалните маратонки с куп нововъведения и електронни джаджи – за него и "зайците“, които в официално лекоатлетическо състезание вероятно щяха да бъдат обявени за технологичен допинг.

Друг спонсор на Кипчоге – африканският дилър за Източна Африка на японските коли Isuzu, ще го възнагради с нов автомобил на стойност 58 000 долара.


Същевременно стотици хиляди кенийци излязоха вчера по улиците на страната, ликувайки от победата на своя съгражданин Елиуд Кипчоге.