Колко ще струва шаранът за Никулден?

Той е поскъпнал с поне 40%

Новини
11:46 - 28 Ноември 2021
4111
Колко ще струва шаранът за Никулден?

Никулденският шаран поне с 40% по-скъп, установи проверка в търговската мрежа. Решим ли да уважим традицията и си купим шаран, трябва да знаем, че сегашната му цена в лицензиран магазин е около 8.80 лева/кг, което е с поне 40 на сто по-скъпо от Никулден в предпандемичната година, когато можеше да се намери и по 5,50 - 6 лева килото.

Пресният калкан засега се търгува за близо 30 лева/кг, с едва 2 лева по-евтино пък ще ни излезе, ако предпочетем на празничната си трапеза да сложим лаврак. Ципурата ще ни струва около 25 лева/кг, а пъстървата - 11 лева/кг., пише Монитор.

Вносната риба и морските продукти у нас ще поскъпнат заради скока на цените на транспорт от далечните страни. Доставките от азиатския пазар вече струват с до 4 пъти повече. Все още не е ясен точният размер на увеличението, тъй като то ще бъде строго индивидуално за всеки търговец.

Според неофициални данни на Асоциацията на производителите на рибни продукти (АПРП) през тази година риболовът е сравнително слаб. Въпреки последните песимистични данни, през последните седмици се наблюдават добри улови на сафрид и чернокоп

Председателят на АПРП д-р Йордан Господинов бе категоричен, че кризата със заседналия край защитената местност Яйлата кораб „Вера Су“ няма да се отрази негативно на добивите на риба, тъй като сериозно замърсяване в района не е установено. По думите му в икономическата ни зона в Черно море има едва 20-30 вида риба, докато вносните достигат до 300, сред които скумрия, мерлуза, херинга, хек, които са най-популярни сред консуматорите в България. Експертът бе категоричен, че най-търсената риба за празника ще си остане шаранът. „В равнинните части на страната се яде повече шаран, а във високопланинските - пъстърва“, поясни той, като допълни, че за Никулден ще има достатъчно риба.

В помощ на семействата, които са твърде заети, за да подготвят традиционна вечеря за празника, пък идват ресторанти. Така например 3-килограмов печен шаран, пълнен с орехи, стафиди, ориз и домати, струва около 50 лева. С 30 лв. по-евтино ще ни излезе алтернативното основно ястие за празника - скумрия на скара.

Междувременно от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) планират да започнат проверки дни преди празника. Тъй като през тази година той се пада в понеделник, то това означава, че те най-вероятно ще започнат още идния четвъртък. Инспектори от санитарното ведомство съветват потребителите да следят за следните неща, когато подбират риба за своята празнична трапеза - очите й трябва да бъдат изпъкнали и бистри, хрилете с розово-червен цвят, слузта по тялото не трябва да е обилна, люспите да са плътно прилепнали към тялото, а коремчето да не е издуто.