Колорит: Няма кой да бие турските и шотландските фенове (СНИМКИ)

Численост, страст и себераздаване на трибуните, а и извън тях - това важи за двете публики

Спорт
17:00 - 20 Юни 2024
3308
Колорит: Няма кой да бие турските и шотландските фенове (СНИМКИ)

Всяко първенство има своя колорит, особено когато става дума за футбол. На Евро 2024 в Германия се изиграха първите срещи от групите и стартираха вторите, но класацията при феновете е различна от тази на отборите.

Разбира се, всеки има своя поглед на нещата, симпатия или ранглиста, ако искате. Каквото и да си говорим, на този етап се откроиха две агитки - на Турция и на Шотландия.

Те демонстрираха огромен потенциал, който едва ли е изненадал някого, тъй като отдавна са пословични със своята численост, колорит и страст. Където са те, там е купонът.

Срещу Грузия турските привърженици изпълниха почти на 3/4 стадион "Сигнал Идуна Парк" в Дортмунд, а зловещият тътен може да съживи и мъртвец.

Синхронът, който югоизточните ни съседи показаха, е направо за завиждане. Турската публика е известна със своя темперамент и на клубно ниво, където феновете на Галатасарай, Фенербахче, Трабзонспор и Бешикташ, както и за който друг тим да се сетите, винаги са попадали в полезрението и хрониките.

Голямата разлика между турските привърженици и шотландците е... бирата. Островитяните, заедно със своите съседи от Англия, изпиха нечувани количества кехлибарена течност.

Многобройната "тартан арми" завладява град след град, стадион след стадион, а песните и гайдите им се чуват на мили разстояние. Те са едни от предпочитаните клиенти на заведенията, тъй като оставят купища пари, без да се притесняват какви са цените.

Начинът, по който двете гореспоменати агитки изпяха химните на своите държави, разчуства милиони по стадионите и пред телевизорите. Мелодия не им трябва, те го могат достатъчно добре, акапелно, ако щете.

Та, тези две публики - турската и шотландската, засега изпъкват на Евро 2024 - нещо, което едва ли ще бъде променено до края на надпреварата в Германия.

Всъщност, домакините също разполагат с доста свои бойци по трибуните, като това важи и за англичани и нидерландци, които също биха искали да видят името си по-напред в тази своеобразна класация.