КОЛОСЛО – зелевата салата американски стил
Зелева салата, но в американски стил? Вече ни е позната като колосло или колсло, характерно със сочността си и почти задължителното присъствия на моркови.
Вариантите са много, като най-често се използва бяло зеле, но може и друго. Например много хрупкавото китайско зеле или да се разнообрази цвета с червено зеле.
Освен моркови, се добавят майонеза – но най-добре млечна, както и лимонов сок, сол, захар.
Нарязано на фини лентички зеле – или на още по-дребно, се подправя със сол и захар, разбърква се с ръце и се оставя да престои – например 20 мин. По-хубав вкус се получава с кафява захар. Смесва се зелето с настъргани моркови и лимонов сок. Всичко се обединява с майонеза. Чест гост на колослото са ананасът, ябълката и ядки. Както и прясна билка, например магданоз.
Млечната майонеза се приготвя от прясно мляко или течна сметана, като се разбива и се добавя с още по-интензивно разбиване олио на тънка струйка. Подправя се със сол, оцет или лимон и се смесва с кисело мляко.
Предлагаме два варианта на колосло - класически с бяло зеле и с азиатски нюанс - с китайско зеле.