Кольо Парамов: БСП критикува бюджета да свали ГЕРБ

Защити вземането на заем от 10 млрд. лева от кабинета

Политика
12:00 - 21 Ноември 2020
4086
Кольо Парамов: БСП критикува бюджета да свали ГЕРБ

Бюджетът за 2021 година безспорно е един от най-тежките след 1990 година и е труден за прогнозиране, но това, че по него работи опитен финансист като Кирил Ананиев, е едно успокоение, заяви в интервю за „Дебати.бг“. финансистът Кольо Парамов.

Той защити вземането на заем от 10 млрд. лева от кабинета като необходимо и изгодно. Експертът дори добави, че по негово виждане е било по-добре да се вземат даже 15 млрд. Парамов заяви освен това, че БСП е с грешен подход по проблема, защото критикува бюджета само от гледна точка на партийната и политическата си цел да свали ГЕРБ от власт, докато в случая става дума за осигуряване на финансовата стабилност на страната през 2021 година.

„Миналия ден слушах едно явяване на г-н Гечев в БНТ по темата Бюджет 2021 и съм учуден на неговите разсъждения и математически изчисления като форма на база данни. Той казва, че ние в никакъв случай не бива да се възползваме от едни такива дългосрочни 30-годишни заеми, които са възможно най-изгодният за нас в момента финансов ресурс, „но ние не трябва да ги използваме, защото, защото…“ и не завърши изречението. Тук става въпрос не да свалим ГЕРБ от власт, а да осигурим на държавата финансова стабилност за 2021 година. Свалянето на ГЕРБ от власт е една политическа задача на БСП, те са си я навили на мерака и на желанието и се занимават само с това, а не се занимават по какъв начин ще се структурира база данни бюджетът в абсолютната си точност, как това ще се отрази на платежоспособността на българския гражданин, как той ще се издължи на българските търговски банки, как те, наблюдавани в момента от банковия надзор на Франкфурт, на ЕЦБ, ще докажат доброто си функциониране и оттам нататък – как цялостната финансова дилема в държавата ще бъде на една спокойна нога. Тук не става въпрос само за политически еквилибристики.“

Парамов предупреди, че в изпълнението на приходната част на бюджета има несигурност. Финансистът освен това подчерта, че остава неясно как ще се отрази пандемията от коронавируса в началото на следващата година. Той допусна възможността след започването на мандата на новото правителство проблеми в изпълнението на приходите за първото и второто тримесечие да доведат до нужда от някакъв нов заем.