Кольо Парамов пред Lupa.bg: Страшното е на път да стане факт-премиерът обяви дефлация

Актуални новини
19:40 - 14 Март 2022
20472
Кольо Парамов пред Lupa.bg: Страшното е на път да стане факт-премиерът обяви дефлация

"Стана това, от което се страхувах и за което многократно предупреждавах- премиерът тази вечер обяви, че сме в дефлация. Това вече е наистина много страшно за бъдещето развитие на икономиката на България", обяви специално за Lupa.bg финансистът Кольо Парамов.

По думите му силата на дефлацията е тотално отслабване на държавата. След дефлация следва тежка финансова криза. Ако тази дефлация провокира онзи стандарт на живот на страната, ще се върнем в пародията от 1997 г., каза още Парамов.

"Кирил Петков беше предупреден, че следва тази схема на тотална промяна, но няма инструмента, с който да промени общата ситуация в България. Инструментът, който би могъл да спаси държавата ни в момента, е президентът да предложи национално правителство на България. Само този вариант има механизми за справяне с кризата. Ако не го направим ще стане толкова страшно, че дори не можем да си го представим", каза още финансистът.

Преди четири дни в интервю за Lupa.bg Кольо Парамов предупреди, че има голяма опасност от стагфлация у нас. Няколко дни по-късно черните прогнози са на път да се окажат верни.

Дефлацията е изключително опасна за икономиката на страната. Според много икономисти подобна „дефлационна спирала“ е причинила Великата депресия в САЩ през 30-те години на миналия век.