Кольо Парамов пред Lupa.bg: Убиват ключови свидетели срещу олигарсите, трябва им защита

Актуални новини
13:09 - 28 Март 2022
11157
Кольо Парамов пред Lupa.bg: Убиват ключови свидетели срещу олигарсите, трябва им защита

"Байдън и Кирил Петков се срещнаха и аз очаквам да се появи сложен ход за борба с корупцията. Двамата са говорили 12 минути, като основната тема е била именно борбата с корупцията", обяви пред Lupa.bg финансистът Кольо Парамов.

По думите му САЩ няма да оставят така страната, знаейки какви офшори има и колко пари има в тях. САЩ са поставили въпроса за българската олигархия, като основна цел е борбата с корупцията.

"Смятам, че Байдън ще постави въпроса за борбата с олигархията на двата фронта- първо с дела, факти и свидетели, второ обвързани съдебни дела между олигарсите. От тази гледна точка е много важно в момента да се вземат мерки в три основни базови направления- да се осигури пълна охрана на свидетелите по стартовите дела, касаещи олигархията, включително и извеждането на свидетели в чужбина, защото ще бъдат убити, като тези двамата, които бяха убити последните две седмици. Става въпрос за пряка и пълна охрана на фона на разформираното бюро, което имаше ангажимент да охранява свидетелите по тежки дела. Ние видяхме какво стана- в момента, в който останат без охрана, свидетели по ключови теми бяха убити. И ще има още убити", категоричен е Парамов.

Според него второто направление е българската държава да ползва опита на Германия, по който бяха разкрити германските сметки в Швейцария.

"Те бяха над 10 000 сметки, като част от разкритите хора влязоха в затвора, а другите им бе блокирано цялото богатство в тези сметки. Покрай тази схема, останаха във висящо състояние 275 българи, които бяха открити успоредно с германските и които имаха над 400 милиона швейцарски франка. Българските данъчни служби направиха опит да получат от германските органи документацията и сметките, но по някаква причина сметките се изгубиха. Налага се наново германските служби да помогнат за уточняване на тези сметки. И третото направление е промяна на правната система в България. Намеренията на властта могат да се изпълнят само със съдействие от страна на американците. Байдън може да помогне много, ако американското ЦРУ се ползва за разследване на българските офшорки в чужбина", обясни финансистът. 

По италианската програма "Чисти ръце", която се предлага много успешно, може да се стигне до разкриването на тези 4400 собственика на тези офшори.

Там има събрани около 50 млрд. долара и това са достатъчно силни средства, излезли от българската държава, които могат да бъдат помощ в сегашната икономическа ситуация, каза още той. 

Парамов е категоричен, че независимо, че на министър-председателят му остава много малко време да управлява България, той може да се запише в историята, че е стартирал желанието на американския президент да се действа в тази посока.