Комисията по енергетика прие Закона за енергетиката на първо четене

Документът регламентира възстановяването на суми по договори заради по-ниските цени на газа

Новини
13:14 - 03 Април 2020
1175
Комисията по енергетика прие Закона за енергетиката на първо четене

С 12 гласа "за" и 6 "против" Комисията по енергетика прие Закона за енергетиката на първо четене, предаде Агенция "Фокус".Предстои законопроектът да бъде разгледан на първо четене от пленарна зала.

Със законопроекта се цели да бъде регламентиран механизъм за възстановяване на суми по договори, сключени между обществения доставик „Булгаргаз“ ЕАД и неговите клиенти. Това се налага във връзка с постигнатото предоговаряне на цената на природния газ между „Газпром Експорт“ и „Булгаргаз“ от 5 август 2019 г.
Промените предвиждат възможност за Комисията за енергийно и водно регулиране да може да приема решения за утвърждаване на цени на природния газ със задна дата от 5 август 2019 г. досега.

Законопроектът предвижда цените на природния газ да се утвърждават от КЕВР ежемесечно от първо число на съответния месец в съответствие с постигнатата договореност между „Газпром“ и „Булгаргаз“. В изпълнение на постигнатото споразумение се предвижда общественият доставчик на природен газ да възстановява суми по договори за доставка на природен газ, сключени с крайни потребители на природен газ и клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, в това число лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, за периода от 5 август до 31 декември 2019 г.

Законът предвижда такива суми да бъдат възстановени на крайни снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, за периода от 1 януари 2020 г. до 31 март 2020 г.