Комисията по казуса "Исторически парк" изслуша зам.-председателя на КФН

Комисията по финансов надзор е изпратила сигнал за измама до прокуратурата през 2019-а, разследването е прекратено

Новини
17:16 - 19 Юли 2024
826
Комисията по казуса "Исторически парк" изслуша зам.-председателя на КФН

Комисията за финансов надзор е изпратила до прокуратурата сигнал през 2019 г. съмнения за измама при продажба на акции на "Исторически парк". Впоследствие обаче прокурорите са прекратили разследването. 

Това каза Петър Джелепов, изпълняващ длъжността заместник-председател на Комисията за финансов надзор. Той беше изслушан от парламентарната комисия, която се занимава с казуса с изградения от идеолога на партия "Величие" Ивелин Михайлов "Исторически парк".

"С писмо от Върховна касационна прокуратура сигналът е изпратен в Окръжна прокуратура - град Варна, а след това от там е изпратен в Районна прокуратура - град Варна, доколкото при тази прокуратура вече е било образувано досъдебно производство по сигнал на друго лице, което производство касае същите обстоятелства като тези, подадени в нашия сигнал.

Съгласно предоставената от Районна прокуратура - град Варна информация, с постановление на наблюдаващия прокурор е отказано образуването на наказателно производство. Това постановление е обжалвано от страна на Комисията за финансов надзор. Впоследствие, образуваното по жалбата на Комисията досъдебно производство за разследване на евентуално престъпление е прекратено с постановление от юли 2022 г. на компетентните органи във варненска районна прокуратура".

На днешното заседание трябваше да бъдат изслушани представители на МВР и ДАНС. Вътрешният министър Калин Стоянов и председателят на ДАНС Пламен Тончев обаче са част от Съвета по сигурността, който се проведе този следобед в Министерски съвет.