Комисията по образование не прие предложения от правителството бюджет

Новини
14:43 - 11 Юли 2023
2054
Комисията по образование не прие предложения от правителството бюджет

Комисията по образование не подкрепи предложението на правителството за държавните разходи за образование за 2023 година. 

"Прави се отстъпление от финансирането на образованието“, казаха депутатите. 

Бюджетът за 2023-та година е 4,1% от БВП, вместо да се търси вариант той поне да остане както е бил досега – 4,5% от БВП, коментираха членове на комисията. 

Според депутатите се превключва в режим „пестене“ в търсене на дефицит в държавните разходи под 3%. 

Експерти обясниха, че с увеличаването на заплатите за учителите, сумата пак е под нивото на „стартова заплата в търговските вериги“. 

Министърът на образованието Галин Цоков очаква допълнителни дебати между двете четения. 

По-рано парламентарната комисия по културата и медиите одобри проектобюджета за 2023 година. В обсъжданията участваха генералните директори на Българското национално радио и Българската национална телевизия Милен Митев и Емил Кошлуков.

За пореден път беше поставен въпросът за нуждата от адекватно финансиране на обществените медии и за възнагражденията на работещите в тях. Генералният директор на Българското национално радио Милен Митев подчерта пред депутатите, че за последните 15 години общественото радио е загубило близо 1/3 от финансирането си. В проектобюджета на радиото за 2023 година са  заложени допълнителни малко над 3 190 000 лв за 10-процентно увеличение на заплатите.

"Ако вместо 4 милиона, например, получим 7 към бюджета си, ще можем да реализираме 20-процентно увеличение. Едни около 5 милиона допълнително в областта на капиталовите разходи ще ни позволят да мислим спокойно за бъдещето и да се развиваме във всяка една област като наистина технологичен лидер след медиите, а не вечно да догонваме като изоставащ", коментира Митев. 

"Ако телевизията има пари и стратегически план, който според мен и държавата трябва да зададе до някъде, в смисъл на редакционна независимост за национални цели. Тогава може да определим бюджет, който да е полезен не само за нас като телевизия, а и за страната", заяви генералният директор на Българската национална телевизия Емил Кошлуков.