Конгресмени натискат Пенс за разследването за импийчмънт на Тръмп

Изтече срокът, в който Белият дом можеше да предостави доброволно информация

Новини
13:39 - 05 Октомври 2019
1684
Конгресмени натискат Пенс за разследването за импийчмънт на Тръмп

Конгресмени от Демократическата партия са поискали от вицепрезидента Майк Пенс документи за  разследването за импийчмънт на президента Тръмп, предадоха Франс прес и ДПА.

В изпратеното вчера писмо до Пенс председателите на три комисии на Камарата на представителите - по надзор, външни работи и разузнаване - са поставили срок до 15 октомври за предаване на документи, свързани с Украйна, предаде БТА.

Разследването за импийчмънт на Тръмп се води по обвинение, че той е използвал поста си, за да окаже натиск над украинския президент Володимир Зеленски за започване на разследване за корупция срещу Хънтър Байдън, син на бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън, който се бори да получи кандидат-президентската номинация на Демократическата партия за изборите през 2020 година. Разследват се и причините за решението на Белия дом да забави жизненоважна военна помощ за Украйна, чието предаване Конгресът на САЩ беше разрешил "с цел борба срещу руската агресия".

Конгресмените държат да получат информация за разговора между самия Пенс и Зеленски на 1 септември тази година във Варшава.

Ръководителите на комисиите по надзор, външни работи и разузнаване са изпратили и писмо с искане за предоставяне на документи до Белия дом.

Те предприеха тази стъпка, след като вчера изтече определеният срок, в който Белия дом можеше да предостави доброволно поисканата информация.