Конкурентна надпревара захвърля Шампионската лига на бунището

Монополът на УЕФА приключи, заяви Бернд Райхар

Спорт
18:17 - 21 Декември 2023
2214
Конкурентна надпревара захвърля Шампионската лига на бунището

След като познатият на редица поколения формат на Шампионската лига си замина и от следващата година няма да е със същинска групова фаза, сега най-комерсиалният турнир е изправен пред угрозата да спре да съществува. След години борба идеята на най-богатите клубове да създадат Суперлига, която да измести най-престижното състезание на УЕФА, получи зелена светлина от съда. И вече няма законови пречки състезанието да се организира.

Веднага след като Европейският съд в Люксембург постанови, че няма проблеми подобно състезание да се проведе, без да е под егидата на ФИФА и УЕФА, идеолозите на Суперлигата представиха формата ѝ. Важно уточнение е, че към момента няма яснота за кога е планиран стартът на новия формат. Заговори се, че може да стартира след 3 г.

Ясно е само, че редица грандове като “Реал” (М), “Барселона”, “Ювентус” и други подкрепят идеята. Със сигурност против към момента са германските клубове. Тимовете от английската Висша лига също не са “за” новия проект.

С оглед на развитието на действията обаче е напълно възможно редица клубове да предпочетат Суперлигата вместо Шампионската лига. Парите, предвидени за всеки един участник, са доста повече от сегашните в най-комерсиалния турнир.

“Монополът на УЕФА приключи”, каза директорът на фирмата А 22, която е в основата на Суперлигата Бернд Райхар.

Форматът на турнира предвижда да има 3 лиги - Звездна, Златна и Синя. Или иначе казано, точно колкото са и настоящите клубни състезания под егидата на УЕФА - Шампионската лига, Лига Европа и Лигата на конференциите.

В Суперлигата ще участват общо 64 клуба, като ще има изпадащи, както и печелещи промоция в по-горното ниво. През първата година на състезанието клубовете ще бъдат избирани въз основа на индекс от прозрачни критерии, основани на резултатите.

Звездната и Златната лига ще са с по 16 отбора. А Синята с 32. В първите 2 ще играят основно отбори от Западна Европа и големите първенства. В най-ниско ранкирания турнир участниците ще се определят според коефициент.

Форматът отново ще е с групи. Организаторите обещават повече мачове - по 8 в първата фаза. Следва директна елиминация, която да излъчи победител в отделната лига, както и изпадащите. А всички двубои от състезанието ще се предават пряко и напълно безплатно.

“Мачовете в Суперлигата няма да пречат на календара на националните лиги през уикендите”, уточниха организаторите на идеята за новия турнир.

Идеята да се разруши Шампионската лига и другите клубни турнири на УЕФА е не само за мъжкия футбол. Организаторите на Суперлигата обявиха, че ще създават и женски вариант. Само че в него групите ще бъдат 2 и ще участват 32 тима.

“Решението на съда в никакъв случай не означава валидиране на Суперлигата. То по-скоро задава технически инструкции за действие. Нашата организация е уверена в стабилността на новите си правила, които съответстват на всички европейски закони и разпоредби. УЕФА остава уверена в запазването на футболната пирамида на европейския футбол, осигурявайки интересите на обществото. Ще продължим да управляваме и развиваме европейския спортен модел съвместно с националните асоциации, първенства и клубове.