Контузия спря Гришо по пътя към US Open

Българинът се отказа в двубоя си с Франсис Тиафо

Спорт
07:38 - 04 Септември 2024
2030
Контузия спря Гришо по пътя към US Open

Григор Димитров приключи участието си на US Open на четвъртфиналите, след като бе победен в 4 сета, 3:6, 7:6(5), 3:6, 1:4 и отказване, от Франсис Тиафо. Българинът получи контузия в края на третия сет, която в голяма степен реши изхода от срещата. 

Първата ни ракета се опита да продължи двубоя и получи медицинска помощ между третия и четвъртия сет, но таймаутът не помогна и Григор се отказа при 4:1 в полза на американеца. Така пътят на българина в Ню Йорк приключи по тъжен начин. Тиафо си осигури мач със сънародника си Тейлър Фриц.

Григор спечели жребия и избра да сервира. Той започна с два аса, но последва неприятна грешка от форхенд. Стигна се до 30 равни, но в първата по-важна точка в мача българинът направи прекрасен прехвърлящ удар.

За съжаление първата ни ракета допусна грешка при опит за слайс. Григор имаше още една точка за спечелване на подаването си, след като завърши в близост до мрежата. Последва нова грешка от ракетата на българския тенисист. Все пак Григор спечели гейма си след хубав сервис и завършващ удар от форхенд.

Тиафо нямаше подобни проблеми и бързо изравни, въпреки че българинът спечели първата точка.

Вторият сервис гейм на Григор започна с агресивен ретур на Тиафо и грешка на първата ни ракета от бекхенд. Григор записа първата си точка в гейма след сбъркан ретур на американеца. Българският тенисист стигна до 30:30 след завършен смач. Той имаше точка за взимане на подаването си, но допусна двойна грешка.

Последва непредизвикана грешка от форхенд и Тиафо се добра до първата си точка за пробив. Григор я спаси, а след това имаше геймбол. Колебанията от бекхенд обаче продължиха и станахме свидетели на ново равенство. Българинът отново не успя да затвори подаването си, след като направи втората си двойна. В крайна сметка сервисът помогна на Григор да поведе с 2:1.

Първата ни ракета започна обещаващо 4-ия гейм, като спечели първите две точки при подаването на американеца. Тиафо записа два поредни уинъра от форхенд. Той стигна до геймбол след форхенд в мрежата на Григор и след това спечели гейма си.

В сервис гейма на българина отново се стигна до проблеми, като този път родният представител се озова в ситуация 15:40. Григор спаси двете точки за пробив. Американецът обаче отново стигна до брейкбол и този път взе подаването на първата ни ракета.

Тиафо затвърди пробива и поведе с 4:2. Подаването на Григор отново се заплете, като пак се стигна до равенство. Българинът намали изоставането си и остана в борбата за първия сет.

Въпреки че първата ни ракета стигна до 30:15 в сервис гейма на Тиафо, американецът се приближи на гейм от спечелването на сета. Той стигна до 3 поредни сетбола в 9-ия гейм, които Григор спаси. Последва обаче двойна грешка и 4-ти сетбол и след форхенд в мрежата на българина, Тиафо взе сета.

Американецът нямаше проблеми в откриващия гейм на втората част. Григор бързо изравни с най-стабилния си сервис гейм от началото на двубоя.

Тиафо взе набързо подаването си, а след това реализира пробив след две двойни грешки на българина. Американецът поведе с 4:1.

Последва гейм на 0 за Григор. Българинът достигна до първата си точка за пробив в 7-ия гейм. Тя бе спасена от Тиафо, но след грешка на американеца от бекхенд Григор имаше втори брейкбол. Първата ни ракета отново не успя да пробие. Българският тенисист обаче отговори с хубав уинър от форхенд и след грешка на Тиафо върна пробива.

Григор за пореден път от началото на мача имаше проблеми на собствен сервис и трябваше да спасява брейкбол. Той го направи с хубав сервис. Последва ас и ефектно спечелена точка, след което резултатът бе изравнен - 4:4.

Тиафо имаше възможност да спечели сервис гейма си, но се стигна до 40 равни. Българинът имаше точка за пробив, която американецът спаси с агресивна игра. Представителят на домакините затвори гейма с къса топка.

Американският тенисист се приближи на две точки от спечелването на сета, но Григор вдигна нивото си и изравни. Първата ни ракета започна отлично подаването на Тиафо, като стигна до 0:30. Американецът изравни точките с два хубави сервиса. Той имаше геймбол, но българинът завърза гейма със завършващ уинър от форхенд. Тиафо спечели подаването си след прецизни начални удари.

В последния сервис гейм на Григор в сета се стигна до 30:30, след което последва грешка на американеца в близост до мрежата. Българинът се добра до тайбрек след страхотен минаващ удар от бекхенд по правата.

В началото на тайбрека двамата печелеха точките на собствен сервис. При размяната на полетата резултатът бе 3:3. Григор поведе с 4:3 след ас по правата.

Българският тенисист направи първия минипробив в тайбрека, след което последва още един с магичен ретур. Григор стигна до три поредни сетбола. Тези на собствен сервис бяха пропуснати с две поредни двойни грешки. Американецът върна жеста и българинът спечели тайбрека със 7:5 точки.

Третият сет стартира с два бързи гейма за сервиращите. Българинът загуби само една точка при следващото си подаване и поведе с 2:1. Тиафо бързо изравни.

В третия сервис гейм на Григор в сета Тиафо стигна до първата точка за пробив в сета. Първата ни ракета спаси брейкбола със завършващ удар по правата. Последва обаче грешка и още една точка за пробив, от която американецът се възползва.

Тиафо имаше две точки за затвърждаване на пробива. Григор стигна до равенство, но след две грешки на българина, представителят на домакините поведе с 4:2.

Първата ни ракета изоставаше с 15:30 в следващото си подаване, но обърна гейма и остана близо в резултата. Тиафо обаче нямаше проблеми в собствения си гейм.

За съжаление Григор започна да изпитва проблеми в края на третата част и американецът направи още един пробив.

Българският тенисист получи медицинска помощ в паузата между двата сета. При завръщането си на корта се видя, че движението на Григор продължава да бъде силно ограничено. Тиафо спечели гейма си на 0.

След това първата ни ракета имаше два геймбола при собствено подаване. Не ги реализира, след което бе пробит. Американецът поведе с 3:0.

Българинът спечели първия си гейм, но при 4:1 за Тиафо, Григор прецени, че е дошъл моментът да се откаже.