Коприва гретен с алабаш (+ батати или картофи)

за 4 порции, 80 мин

Кухня
08:44 - 12 Март 2025
1371
Коприва гретен с алабаш (+ батати или картофи)

Продукти

100 г прясна, замразена или 50 г суха коприва

600 г алабаш

600 г батати или обикновени картофи

3 яйца

300 мл прясно мляко

1 филия хляб

30 г гауда или друго жълто сирене – може кашкавал

сол, черен пипер и индийско орехче


Приготвяне

Копривата се бланшира във вряща подсолена вода 1 мин. Изплаква се в студена и се отцежда.

Алабашът и бататите се обелват и се нарязват на филийки с дебелина около 3 мм.

Смесват се с копривата и се разстила в тавичка.

Яйцата се разбиват с прясното мляко и се подправя със сол, черен пипер и индийско орехче. С яйчената смес се заливат зеленчуците.

Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) около 15 мин.

Хлябът се смила на трохи и се смесва с настърганото жълто сирене. Поръсва се ястието. Пече се още около 40 мин.