Коприва гретен с алабаш (+ батати или картофи)
за 4 порции, 80 мин

Продукти
100 г прясна, замразена или 50 г суха коприва
600 г алабаш
600 г батати или обикновени картофи
3 яйца
300 мл прясно мляко
1 филия хляб
30 г гауда или друго жълто сирене – може кашкавал
сол, черен пипер и индийско орехче
Приготвяне
Копривата се бланшира във вряща подсолена вода 1 мин. Изплаква се в студена и се отцежда.
Алабашът и бататите се обелват и се нарязват на филийки с дебелина около 3 мм.
Смесват се с копривата и се разстила в тавичка.
Яйцата се разбиват с прясното мляко и се подправя със сол, черен пипер и индийско орехче. С яйчената смес се заливат зеленчуците.
Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) около 15 мин.
Хлябът се смила на трохи и се смесва с настърганото жълто сирене. Поръсва се ястието. Пече се още около 40 мин.