Копривата гони болести и магии

Пази от лоши мисли и врагове

Здраве
12:46 - 16 Март 2019
9708
Копривата гони болести и магии

Март е месецът, в който бодливата коприва никне и расте в планини и равнини. По пазарите в цялата страна вече се продават пликове с парещия бурен, като 300 грама струват най-често левче. Според продавачите тази година търсенето е много голямо и копривата бързо се изкупува, без да остава за следващите дни, а големият интерес се обяснява с полезните свойства на растението.

„Пълна е с желязо, а нали баба Ванга е казала, че трябва да се яде коприва, щото хората са обеднели откъм желязо и това ги разболява”, каза чевръста циганка, която продава огромен куп с пликове, пълни с коприва на Женския пазар в столицата. Споделя, че зарежда щанда си по 2-3 пъти на ден и още преди да се е стъмнило успява да продаде всичко. Не отговаря обаче на въпроса откъде е брана копривата и дали не е от място, покрай което ежеминутно прелитат десетки автомобили, или от покрайнините на някое бунище. Всъщност, това е най-големият проблем при копривата, която се купува от пазари и магазини – не е ясен произходът й и никога няма гаранция, че е брана от чисто място. Иначе, парливият бурен бори зимната депресия и помага да преодолеем пролетната умора с богатството на желязо, витамини А и С, калий и манган. Най-лесно е да се поема като чай, но копривата е вкусна на каша, супа, баница е и прекрасна като допълнение към сухите пълнени чушки с боб.

Малко хора обаче знаят, че тя притежава и ред магически свойства. В приказката „Дивите лебеди” Ханс Кристиян Андерсен говори за едно такова свойство – ризите от коприва премахват злата магия от братята. Копривата се използва като средство за предпазване от негативна енергия, врагове и нещастия. Ако се носят листа от коприва в чантата, човек може да се предпази от злоба и завист. Копривата е силно средство за изчистване на дома от негативна енергия. На входната врата е добре да има букет коприва, за да пази от крадци и лоши мисли. Страдащите от ревматизъм непременно трябва да хапват коприва, а вана с коприва осигурява вечна младост, като няколко листа от билката се слагат във ваната и няма опасност да опарят къпещия си.