Корабът ни за Антарктида достигна най-бурното място на планетата

Очаква се утре НИК 421 да навлезе в зловещия проток Дрейк

Новини
17:33 - 10 Февруари 2023
15574
Корабът ни за Антарктида достигна най-бурното място на планетата

Българският военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421) ще навлезе в протока Льо Мер, делящ аржентинската част на Огнена земя от о-в Естадос, във вечерните часове на 10 февруари.

Очаква се силен вятър от североизток, който да допринесе за голям крен (силно бордово клатене - б.р.). Това заяви пред БТА флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, началник на Висшето военноморско училище във Варна, който пътува с кораба от Мар дел Плата до о-в Ливингстън.

НИК 421 се движи по разчет, поддържайки добра скорост от 8-9 възела.

В утрешния 11 февруари плавателният съд ще „легне“ на курс към остров Кинг Джордж (Южни Шетландски острови), излизайки на географската ширина на нос Хорн - най-южната точка от континенталната плоча на Южна Америка.

Така НИК 421 ще навлезе в същинската част на протока Дрейк, а нос Хорн ще престане да го пази от западните течения, водещи посоката си откъм Тихия океан,

допълни флотилен адмирал Медникаров.

Все пак след навлизането в същинската част на Дрейк се очаква вълнението да е малко по-благоприятно и да „удря“ откъм кърмата.

Наричат пролива Дрейк най-бурното място на планетата. Круизните лайнери не отиват тук, а товарните кораби предпочитат различен маршрут,

ако трябва да обикалят Южна Америка от юг. Само корабите с голям тонаж решават да преминат през Дрейкския канал. И въпросът не е толкова в айсбергите, които са много често срещани тук, а в невероятно силните бурни ветрове, които винаги духат тук, независимо от сезона и времето на деня. Но защо каналът Дрейк е едно от най-бурните места на планетата?

Проливът Дрейк е разположен между Южна Америка и Антарктида или по-точно между архипелага Тиера дел Фуего и островите Южен Шетланд. Проливът има редица характеристики, което го прави изключителен на фона на всички останали проливи на нашата планета.

Първо, протокът Дрейк е най-широкият проток на картата, а ширината му в най-тясната част е 820 километра. Втората особеност на протока Дрейк е неговата дълбочина. Това е най-дълбокият проток на планетата и когато морските плавателни съдове преминават през него, тогава под тях има 5 километра вода. Третата особеност на това сурово място са постоянните ветрове.

Протокът Дрейк е най-широкият проток на Земята. Наименуван е на английския мореплавател и корсар сър Франсис Дрейк. Той свързва Атлантическия океан с Тихия океан. Разположен е между нос Хорн на остров Огнена земя и Антарктически полуостров на Антарктида. Широк е 1100 km. Той разделя Южна Америка от Антарктида

В южната част на земното кълбо, между 40° и 50° южна ширина, преминава мощен антарктически океански поток или течението на Западните ветрове.

Този поток, не срещащ препятствия по пътя под формата на континенти или големи острови, развива значителна скорост.

Следователно всички кораби, плаващи през протока на Дрейк от Атлантическия до Тихия океан, трябва да преодолеят силното съпротивление на циркулярните океански течения на Антарктида.

Тук постоянно духат силни западни ветрове, често достигащи 25-30 m/s, тоест индикатори за 10-точкова буря. Поради тази причина моряците, плаващи тук през XVII-XIX век, са нарекли това място „неистови петдесет“.

Освен бурни ветрове, ситуацията в пролива значително се усложнява от айсбергите и плаващите ледове. Южната част на протока от април до ноември (а именно по това време в южното полукълбо е зимата) е покрита с лед.