Корабът "Св. св. Кирил и Методий" отплава за Антарктика

Досега такъв параход не е излизал от Черно море, горд е Христо Пимпирев

Новини
22:30 - 27 Октомври 2022
2597
Корабът "Св. св. Кирил и Методий" отплава за Антарктика

Научноизследователският кораб „Св.св. Кирил и Методий“ премина изпитанията и в средата на месец декември ще отплава за Антарктика, съобщи председателят на Българския антарктически институт и ръководител на българските полярни експедиции проф. Христо Пимпирев.

Той бе гост на Висшето военноморско училище във Варна за церемонията по връчване на титлата „Почетен професор“ на контраадмирал Марсело Тарапов, който е оказвал многократно подкрепа при българските мисии до континента, предаде БТА.

„Това е изключителна гордост за нас и събитие в морската история на България, защото досега такъв кораб не е излизал от Черно море“, каза проф. Пимпирев и добави, че с това епохално плаване действително ставаме морска нация.

„Вече влизаме в европейската научна флота и се появяват от различни места предложения за научни проекти, които да се правят на нашия кораб и в Световния океан, и в Черно море“, съобщи той и изрази радост, че българските правителства в това несигурно време са разбрали колко е важно за науката и външната ни политика да отидем с наш кораб до далечния континент. 

Корабът „Св.св. Кирил и Методий“ вече е бил посетен от испански специалисти и те са дали уверения, че е много добре подготвен да тръгне на толкова дълъг път. Същото е мнението и на контраадмирал Тарапов от Аржентина, страна с повече от сто години опит в изследването на Антарктика, съобщи още проф. Пимпирев.  

При предстоящата българска експедиция е предвидено да се направят научни изследвания в океана, допълни професорът. Плавателният съд може да поеме до 40 души пасажери, сред които се очаква да има най-много учени, но и журналисти и хора на изкуството.