Корабът-убиец от Бейрут бил и в България през 2012 г.

Новини
18:19 - 06 Август 2020
3129
Корабът-убиец от Бейрут бил и в България през 2012 г.

Корабът за генерални товари "RHOSUS" (IMO: 8630344), превозил катастрофалния товар аминиев нитрат до главното пристанище и столица на Ливанската република Бейрут, е посетил Пристанище Варна. Това се е случило през август 2012 г., установи справка на специализирания сайт Maritime.

Още тогава корабът не е бил под български мениджмънт. Припомняме, че като мениджър на построения през 1986 г. и плавал под флага на Молдова кораб в международните регистри остава вписана базираната в Бургас компания „Интерфлийт шипмениджмънт“. Същото дружество е ликвидирано, а някогашния му собственик кап. Николай Христов заяви, че компанията никога не е имала общо с въпросния кораб.

В Пристанище Варна корабът преминава инспекция по ДПК на 21 август 2012 г. Установени са 4 несъответствия по Парижкия меморандум, които не са станали причина за задържането му.

Заваръчни дейности, осъществени при грубо погазване на мерките за безопасност, доведоха до пожар в магазия на терминал в Пристанище Бейрут. Последва детонация на съхранявани от години над 2700 т. амониев нитрат. Загиналите към момента в катастрофалния за пристанището и града инцидент са над 150, а броят на ранените надхвърли 4200 души. Има данни за поне двама загинали моряци от кораби под обработка, намирали се в непосредствена близост. Пристанището на практика го няма. Всичко е разрушено в радиус от над 10-12 километра.