Кораби ще приютяват оцелели от земетресенията в Турция

те са построени за мисии за хуманитарна помощ, разполагат с помещения за настаняване, хладилници, телевизори и отопление, както и помещения за образование, здравеопазване и хранене

Новини
22:30 - 11 Февруари 2023
4106
Кораби ще приютяват оцелели от земетресенията в Турция

Турската компания „Карадениз холдинг“ (Karadeniz Holding) съобщи днес, че ще изпрати два кораба, които могат да приютят по 1500 души, останали без подслон след разрушителните земетресения в Южна Турция на 6 февруари, предадоха турски медии и агенция Ройтерс.

Компанията работи с властите, за да изпрати спасителните кораби "Сюхейла Султан" и "Рауф бей" до Искендерун в окръг Хатай, съобщиха от „Карадениз холдинг“, уточнявайки, че това ще бъде първата хуманитарна мисия на компанията.

Така наречените спасителни кораби, построени за мисии за хуманитарна помощ, разполагат с помещения за настаняване, хладилници, телевизори и отопление, както и помещения за образование, здравеопазване и хранене, посочва компанията.

"Съсредоточихме цялата си енергия в този проект, за да служим на хората в района, засегнат от земетресенията. Целта ни е да осигурим безопасно убежище за тях възможно най-скоро", се посочва в изявление на холдинга.

Земетресения с магнитуд до 7,7 удариха Южна Турция в понеделник (6 февруари) и предизвикаха разрушения в десет окръга на страната. Стотици хиляди хора останаха без подслон, като много от тях спят в палатки и в коли при минусови температури, отбелязва Ройтерс.

„Карадениз холдинг“ е известен със своите 36 плаващи електроцентрали, които произвеждат електроенергия по целия свят.