Корнелия Нинова: Даването на оръжие е опасно за България

Ние не трябва да го позволяваме, заяви лидерът на БСП

Новини
18:32 - 03 Ноември 2022
1942
Корнелия Нинова: Даването на оръжие е опасно за България

"Гласувахме против даването на военната помощ, защото това е наша трайна позиция, принципна и последователна", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред Би Ти Ви.

"Ние осъдихме агресията на Русия в Украйна. Определихме я като война още в самото начало, направихме всичко възможно да помогнем на украинците, бягащи от войната. Приехме бежанци, оказахме хуманитарна помощ. Абсолютно нормално е да помогнеш на тези хора в такава тежка ситуация, но винаги сме били против предоставяне на оръжие. Смятаме, че това ни прави страна в конфликта, че това е опасно за България и че не трябва да го позволяваме", допълни Нинова.

"Смятам, че позицията на БСП отговаря на националния интерес на България. Ние сме партия на мира идеологически и исторически", каза още Корнелия Нинова.

"БСП се върна в статуквото. Много странно, "Демократична България" гласува с БСП, а ПП гласува с ГЕРБ, с които уж воюват. Най-изненадваща беше позицията на "Български възход", защото Стефан Янев и преди изборите категорично е заявявал "Не на оръжията". Говоря за политическа нестабилност с плаващи мнозинства. Гласувано е, ясно е мнозинството, но хората трябва да знаят кой е "за" и кой е "против". Ние искаме мир, защото войната съсипва. Съсипва и Европа, България и света", добави Нинова.

Относно хартиените бюлетини, лидерът на БСП заяви "С връщането на хартиената бюлетина, даваме право на хора, които не отиват да упражнят правото си на глас поради страх и притеснение от машината, да го направят. Даваме равни възможности и на тези които искат на машина, и на тези които искат на хартия. Нашето предложение, не е да махаме машините, а да има и хартия и машина. Връщането на хартиената бюлетина ще повиши избирателната активност".

"Вместо всички да се хванем и да се справим с фалшификациите, замазваме този проблем с друг. С машините и лишаване на част от хората от възможността да гласуват. Има основателни съмнения в обществото за истинността на машинния вот", допълни Корнелия Нинова.