Корнелия Нинова: Причините за народния гняв са много дълбоки

Новини
09:40 - 20 Юли 2020
1564
Корнелия Нинова: Причините за народния гняв са много дълбоки

Причините за народния гняв са много дълбоки и се коренят в олигархично-мафиотския модел на властта. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в представяне на мотивите за внесения от левицата вот на недоверие към правителството в Народното събрание.

По думите ѝ за последните 3 години корупционните скандали във властта са ставали все по-драстични и във все повече сфери, а управляващите демонстрират нарастващо усещане за безнаказаност.

„Огромните корупционни скандали за 3 години са над 25. Държавата се тресеше от „Кумгейт“, „Судужукгейт“, „Паспортгейт“, „ЧЕЗгейт“, „Барселонагейт, Алепугейт, НАПгейт, Чекмеджегейт, Митницигейт и още и още“, изброи Нинова.

 Тя отбеляза, че пипалата на мафията са във всички структури.

„Мафията се храни от страха и се пази с бухалка. Днес хиляди сме по улиците и площадите на България с искане за справедливост, върховенство на закона и правова държава. Повод стана нахлуването на тежковъоръжени представители на органите на властта в президентската институция. Това беше погазване на закона и Конституцията“, допълни лидерът на БСП.

Няма как да се изкачим нагоре, докато ни управлява правителството на Борисов. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в представяне на мотивите за внесения от левицата вот на недоверие към правителството в Народното събрание.

„Тези дни европейските лидери обвързаха европейските пари с върховенството на закона, в момент, в който улиците ни преливат от хора заради липса на върховенство. Европейските пари няма да стигнат до българската икономика и граждани, докато ни управлява То ни отнема европейската перспектива и възможност за европейски стандарт на живот“, добави тя.

Корнелия Нинова отбеляза, че от БСП искат равенството пред закона, условията за достоен труд, справедливи доходи, перспектива за младите, чиста природа и спокойни старини за възрастните.

„Първото условие за това е правителството на Бойко Борисов да падне. Второто – да се разпадне 10-годишният модел на управление и да се гради бъдещето на България от можещи хора. Градеж на чиста и свята република. Искаме да отстраним причините, да разградим модела, мрежата, оплетена от паралелната държава и задушила истинската. Корупцията е заложена в законите умишлено, внасят се лобистки закони, които защитават частни интереси: Законът за енергетиката, Законът концесиите, за водите, Законът за приватизацията и следприватизационен контрол и много други.

За 4 години Министерски съвет е внесъл 217 законопроекта, а депутатите на ГЕРБ и ОП между първо и второ четене или преходни и заключителни разпоредби - 277. Законодателството е хаотично и служи само за показност и уж взети мерки за борба с корупцията. От 2017 досега управляващите са внесли 12 законопроекта, касаещи борбата с корупцията, всеки от тях, противоречащ на другия, за да демонстрират показност и замажат очите на хората, да покажат, че се броят с корупцията, която сами залагат в законите“, допълни тя.