Корнелия Нинова с тежко изявление

Политика
08:23 - 17 Март 2021
5625
Корнелия Нинова с тежко изявление

Докато съм председател на БСП, партията няма да промени позицията си за Истанбулската конвенция.

Това каза лидерът на БСП и водач на листата на "БСП за България" в 16-ти МИР Пловдив град и в 25-ти МИР София град Корнелия Нинова в предаването "Още от деня" по БНТ, съобщиха от пресцентъра на партията.

"Докато съм председател на БСП, избран пряко от над 80 % от гласувалите социалисти, ще защитавам докрай мнението на тези хора. А то е против Истанбулската конвенция. Поемам личните рискове и отговорността да обясня за пореден път на колегите си в Европа, че уважаваме различните. Българската конституция защитава различните хора, но ратификация на Истанбулската конвенция в България е акт невъзможен. Докато съм председател ще отстоявам тази позиция с всички рискове и отговорности", каза лидерът на БСП.

Корнелия Нинова коментира позицията на премиера във Виена и на заявката, че България е платила ваксини и настоява да ги получи. "Очевидно противоречията в Европа се задълбочават. Европейската комисия прехвърли отговорността върху националните правителства, част от министър-председателите на държави от Европейския съюз пък на Европейската комисия. Този проблем ще продължава да се задълбочава. На мястото на правителството ние бихме направили 4 конкретни неща по отношение на ваксините. Първо, ваксиниране задължително първо на рисковите групи: възрастните хора хронично болните, хората на първа линия. Второ - задължително ваксинирането да става през личните лекари, защото те познават болестите на своите пациенти и те могат да проследят след това състоянието им.
Трето - на тези, които вече са ваксинирани с AstraZeneca бихме осигурили безплатни пълни прегледи на здравословното им състояние, за да се успокоят. Десетки, стотици хиляди хора са в паника какво става със здравето им заради тази ваксина. Мисля, че държавата трябва да им осигури безплатни прегледи, за да се види състоянието им и да се избегнат усложнения, ако у някого има", каза Нинова.